Opleiding Motorrijbewijs

Liever met twee wielen op de weg, dan met vier in de file

Op een motor ben je één met de weg. Je voelt jezelf zoveel vrijer dan in een auto. Elke keer dat je op de motor stapt ga je een nieuw avontuur tegemoet. Droom jij van lange motortochten? Of wil je de reis naar je werk leuker maken? Start dan met het volgen van de Opleiding Motorrijbewijs bij Van Buuren. Onze opleiding staat bekend om de juiste balans tussen instructie, kennis en plezier. Start met een Try the bike en ontdek of motorrijden iets voor jou is.

Plan je Try the Bike

Try the bike

Boek online je eerste motorrijles en ervaar zelf wat motorrijden met je doet.

Kies je pakket

Met ons advies kies je het pakket wat het beste bij jou past.

Haal je theorie

Met twee avondsessies en een cursusboek ga je perfect voorbereid je examen in.

Motorrijbewijs behaald

90% van onze cursisten slaagt bij het eerste examen. Wij gaan ervan uit dat jij hierbij hoort.

Begeleid door ervaren instructeurs

Klaar voor de start?

Van Buuren is de grootste rijschool in de regio en beschikt over ervaren instructeurs. Zij zullen jou begeleiden naar jouw motorrijbewijs. Na het proefrijden op de motor (Try the bike) geven we je advies over welk lespakket het beste bij jou past. Zo kan jij de beste keuze maken.

Je kunt meteen beginnen met lessen zodra je 18 bent, je B rijbewijs in bezit hebt of over een geldig theorie A-certificaat beschikt.

Welk pakket het beste bij jou past bespreekt de instructeur met jou na de try the bike. Plan hier alvast je try the bike!

Meer dan 100.000 geslaagden
Vaste instructeur
In termijnen betalen
Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe jouw rijopleiding voor je motorrijbewijs eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Ik ben onder de 24 jaar, welk motorrijbewijs kan ik halen?

Het ligt aan je leeftijd welk rijbewijs je kunt behalen. Er is het A1, A2, A met code 80 en het A rijbewijs. Welk rijbewijs jij kunt halen, lees je hieronder.

Als je 17 of 18 jaar bent, mag je lessen volgen voor het A1 rijbewijs. Dit is het lichtste motorrijbewijs. Je motor gaat tot 125 cc en heeft maximaal 11 kw.

Als je 19 of 20 jaar bent, mag je lessen volgen voor het A2 rijbewijs. Deze motor heeft iets meer vermogen, namelijk 35 kw.

Heb je al het A1 rijbewijs en ben je 20 jaar? Dan hoef je alleen een combi praktijkexamen (AVB en AVD) te doen en hoef je niet opnieuw theorie te halen. Je rijdt dan af voor rijbewijs A2.

Ben je 2 jaar in het bezit van je A2 rijbewijs? Dan mag je een combi-examen doen (AVB en AVD) voor het A rijbewijs en hoef je ook geen theorie-examen te doen.

Ben je 21 jaar en heb je nog geen motorrijles gehad, dan ga je voor het A rijbewijs met code 80. Je krijgt les op een zware motor en als je geslaagd bent, moet je op een lichtere motor gaan rijden. Ben je vervolgens 24 jaar geworden, dan mag je op een zware motor rijden. Dan moet je nog wel je rijbewijs opnieuw aanvragen bij de gemeente.

Ben je 24 jaar of ouder, dan ga je voor het A rijbewijs.

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 30 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 60 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Wat kan ik verwachten tijdens praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)?

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt 55 minuten.
Eerst krijg je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereiding- en controlehandelingen bij de examenmotor.

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rijinstructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Wat kan ik verwachten tijdens het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)?

Voor het praktijkexamen voertuigbeheersing A voer je zeven van de twaalf mogelijke oefeningen uit. Deze oefeningen zijn ingedeeld in vier clusters. Uit elke cluster (behalve cluster 1) krijg je twee oefeningen. De verplichte oefening en een oefening naar keuze van de examinator.
Cluster 1
Lopen met de motor, achteruit inparkeren en op de standaard zetten (deze oefening is verplicht).
Cluster 2
Halve draai, langzame slalom, denkbeeldige 8, wegrijden uit een parkeervak, stapvoets rijden.
Cluster 3
Uitwijk oefening, snelle slalom, vertragings oefening.
Cluster 4
Noodstop, stopproef en precisiestop.
Elke oefening mag je bij onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen dien je vijf van de zeven oefeningen succesvol af te ronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit.

Wat voor kleding moet ik aan en waar koop ik goede kleding?

Je bent verplicht om een goedgekeurde helm te dragen; deze hebben wij voor je te leen.
Je draagt handschoenen die de hand bedekken en zoveel mogelijk ook het polsgewricht, deze hebben wij voor je te leen.
Je draagt hoge schoenen of laarzen die de enkel bedekken.
Je draagt stevige kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken.
Op elke vestiging van Van Buuren kun je motorkleding aanschaffen. We hebben een ruim assortiment met veel verschillende helmen, schoenen, jassen, broeken, handschoenen etc. En als we het niet op voorraad hebben, bestellen we het voor je!

Wat moet ik meenemen tijdens de lessen?

Rijbewijs B of een geldig theorie A certificaat. Daarnaast beschermende kleding. Meer informatie over kleding vind je verder in de veelgestelde vragen.

Er zijn verschillende motorrijbewijzen. Welke geldt voor mij?

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar of kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 21 jaar (was 24 jaar). Er komt dan een code 80 op het rijbewijs. Na 2 jaar vervalt de code 80. Denk eraan dat je wel je rijbewijs opnieuw aanvraagt na die 2 jaar. Anders moet je wachten tot je 24 jaar bent. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor (>15 kw), een A1 motor of een A2 motor. Na 2 jaar of bij het bereiken van de leeftijd van 24 jaar, mag je op een tweewielige A motor rijden.

Ben je 24 jaar en ouder en wil je het motorrijbewijs behalen? Dan mag je gelijk voor het ‘zware’ rijbewijs, rijbewijs A.

Ben je in het bezit van je A2 rijbewijs en wil je graag je A rijbewijs halen? Als je 2 jaar in het bezit bent van je A2 rijbewijs en je bent 24 jaar of ouder, dan kun je een combi-examen doen. Dit houdt in dat je AVB en AVD in 1 examen gaat doen. Je hoeft niet opnieuw je theorie te behalen. We rijden graag een les met je om te kijken of je klaar bent voor dit examen.

Ik wil graag mijn motorrijbewijs halen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het motorrijbewijs bestaat uit 3 delen; theorie, AVB (algemene voertuig beheersing) en AVD (algemeen verkeersdeelname). Je kunt meteen beginnen met lessen zodra je 18 bent, je B rijbewijs in bezit hebt of een geldig theorie A certificaat. Voordat je een AVD examen gaat doen, moet je je theorie wel behaald hebben. Tijdens je eerste les gaat de instructeur ook bekijken wat je kunt, en geeft indien mogelijk een advies welk lespakket je nodig zult hebben.

Krijg ik les van 1 instructeur?

Ja, je krijgt vanaf de eerste rijles altijd een vaste instructeur en een vast voertuig. Alleen door vakantie of ziekte kan dit incidenteel een keer wijzigen. We doen er alles aan om jouw rijlessen gewoon door te laten gaan.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 2 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.
Helaas kun je een examen niet kosteloos annuleren.

Vul onderstaand formulier in

Laat je gegevens achter








Opleiding Categorie:
Opmerking:

Motor

Jouw gegevens

Bedrijfsgegevens

Jouw inschrijving