Veelgestelde vragen

Vraag maar raak

Stel je vraag en wij beantwoorden deze

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe jouw rijopleiding of cursus eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Rijbewijzen

Bromfiets

Hoe zien de praktijklessen eruit? Hoe lang is je theoriecertificaat geldig? Is mijn theorie ook geldig voor de trekker? Allemaal vragen waar wij je het antwoord op kunnen geven! Klik op onderstaande button om naar alle veelgestelde vragen te gaan.

Motor

Wat moet je doen bij het AVB examen en wat bij het AVD examen? Wat is rijbewijs A met code 80? Is mijn autotheorie ook geldig? We geven graag antwoord op deze vragen en nog veel meer! Klik op de onderstaande knop.

Auto

Hoe gaat de theorie in z’n werk? Kan ik in termijnen betalen? Wat is machtigen? Hoeveel rijlessen heb je nodig? Deze en nog meer vragen beantwoorden wij op deze pagina. Klik op onderstaande knop om alle vragen te lezen.

Auto met aanhanger (BE)

Wanneer heb je BE nodig? Moet je een dagopleiding volgen? Moet je een adviesles volgen? Het antwoord op deze vragen lees je als je op onderstaande knop klikt.

Camper (C1)

Moet ik gekeurd worden? Waar wordt de opleiding gegeven? Wanneer heb ik het C1 rijbewijs nodig? Deze en nog veel meer vragen beantwoorden wij graag voor je. Klik op onderstaande button.

Camper met aanhanger (C1E)

Zit er subsidie op de opleiding? Wat gebeurd er als ik niet kan voor de rijles? Wanneer heb je het C1E rijbewijs nodig? Klik op onderstaande button en daar vind je de antwoorden op deze vragen.

Vrachtauto

In wat voor vrachtauto ga ik lessen? Wat houdt code 95 in? Bieden jullie baangarantie aan? Hoeveel lessen heb ik nodig? Dit zijn hele goede vragen, waar we je graag antwoord op willen geven. Klik op onderstaande knop voor alle vragen + de antwoorden.

Vrachtauto met aanhanger

Zit er subsidie op de opleiding? Wat gebeurd er als ik niet kan voor de rijles? Moet ik gekeurd worden? Door op onderstaande knop te klikken, zie je alle veelgestelde vragen met de antwoorden.

Bus

Wat zijn de mogelijkheden voor theorie? Wanneer heb je een busrijbewijs nodig? Bieden jullie baangarantie aan? Wat zijn de opstapplekken voor de lessen? Alle antwoorden vind je door op onderstaande knop te klikken.

Trekker

Ik heb mijn B rijbewijs gehaald, moet ik mijn T rijbewijs nu halen? Zit er subsidie op de opleiding? Waar worden de lessen gegeven? Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen? Deze en nog meer vragen worden allemaal door ons beantwoord. Je leest het door op onderstaand knop te klikken.

Taxi

Krijg ik les van 1 instructeur? Zit er subsidie op de opleiding? Kan ik in termijnen betalen? Je vindt antwoorden op deze vragen als je op onderstaande button klikt.

Cursussen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen rondom de cursussen die wij verzorgen. Staat je vraag er niet bij, stuur ons dan een berichtje met jouw vraag op info@vanbuuren.nl

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Is er ook een nascholingspakket?

Wij bieden nascholingspakketten aan van de complete 35 uur nascholing code 95; 28 uur theorie en 7 uur praktijk. Je kunt zelf je pakket samenstellen. Door het kiezen voor een nascholingspakket krijg je korting en betaal je niet het volledige bedrag. De kosten voor zo’n nascholingspakket bedragen €1.095,-. Meer informatie over dit pakket, vind je hier.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Instructeursopleidingen

De veelgestelde vragen over de instructeursopleidingen kun je hieronder lezen. Staat jouw vraag er niet tussen en heb je het op de informatiepagina ook niet gevonden? Neem dan contact met ons op via info@vanbuuren.nl en wij beantwoorden jouw vraag graag!

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Wat kost de opleiding tot rijinstructeur?

Als je de opleiding tot B instructeur wil doen, kost de opleiding €4.990,- inclusief lesmateriaal, lunch en alle eerste examens. Wil je ook bij ons je stage volgen, dan komt er €950,- bij en kom je op het totaal van €5.940,-. Betaal je in 1 keer? Dan krijg je een korting van maar liefst €215,-.

Zijn er toelatingseisen tot de opleiding tot rijinstructeur?

Er zit geen minimumleeftijd verbonden om rijinstructeur te worden. Wel moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B en zelfstandig kunnen rijden, wat automatisch betekent dat je minimaal 18 jaar oud bent. Beginnend bestuurders kunnen gewoon de opleiding tot rijinstructeur volgen. Daarnaast moet je een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) kunnen overleggen en moet je een diploma hebben van VMBO-tl of gelijkwaardig niveau. Indien je geen diploma hebt, kun je bij het IBKI een geschiktheidstoets doen.

Waar kan ik de opleiding tot rijinstructeur volgen?

Wij geven onze dagopleiding, zaterdagopleiding en spoedopleiding op al onze vestigingen: Ermelo, Zwolle en Lelystad. Dit betreft de theorielessen. De praktijklessen worden vanaf Zwolle gegeven, in verband met het examengebied. De stage-uren kun je volgen in het rijlesgebied van onze verschillende stagementoren. We zoeken altijd een stagementor voor je uit die het dichtst bij jouw woonplaats rijdt.

Hoe vaak heb je les tijdens de opleiding tot rijinstructeur?

Bij onze reguliere dagopleiding heb je meestal 2 keer per week een middag klassikaal les, en dat voor een aantal maanden achter elkaar. Het praktijkgedeelte (1B) van de opleiding, bestaat uit 12 uur rijles, waarin jij zelf gaat rijden. Deze 12 uur kun jij samen in overleg met 1 van onze docenten inplannen. Ook de 40 stage uren kun je in overleg zelf indelen met je stagementor. 40 uur in 1 week is erg veel en niet aan te raden, dus dit wordt meestal over zo’n 4 – 8 weken verdeeld.

Zo zie je maar dat je veel zelf kunt indelen. Alleen de klassikale theorie staat ingepland (fase 1a, 2a en 2b) en de rest is allemaal in overleg.

Ik wil graag vrachtwageninstructeur worden, hoe gaat dat?

Werk jij als vrachtwagenchauffeur en lijkt het jou super leuk om jouw passie en kennis over te brengen? Dan is het vak vrachtauto instructeur echt wat voor jou! En ook al ben je nu geen chauffeur, maar wil jij alsnog graag jouw kennis overbrengen? Dan kun je starten met de opleiding! Je hebt wel een C rijbewijs nodig bij de start van de opleiding.

Ben je nog geen instructeur? Dan volg je eerst de opleiding tot auto instructeur. Dit duurt 6 tot 8 maanden. Daarna volg je de aanvullende opleiding voor vrachtauto instructeur. Deze duurt tussen de 2 en 4 maanden. Dus binnen 8 en 12 maanden kun jij aan de slag als vrachtauto instructeur. Indien je al instructeur bent, ben je dus binnen de 2 en 4 maanden al klaar!

Hoe lang duurt de opleiding tot motorinstructeur?

Als je motorinstructeur wil worden, begin je met je instructiebewijs voor de auto. Heb je deze binnen, dan kun je door voor de motor! Dit is een kortere variant, met specifieke examens voor de motorinstructie. De opleiding duurt tussen de 2 en 4 maanden. Lees hier meer over de opleiding tot motorinstructeur.

Wat verdient een rijinstructeur?

Een rijinstructeur B in loondienst verdient tussen de €2.300 en €2.800,- bruto per maand bij een werkweek van 40 uur. Je kunt ook ( bij ons) als zelfstandige ZZP er aan de slag. Je hebt veel doorgroeimogelijkheden als instructeur, waardoor je ook meer kunt gaan verdienen. Zoals theoriedocent, BE instructeur, motorinstructeur, vrachtauto instructeur etc.

Is de opleiding tot rijinstructeur moeilijk?

De opleiding tot rijinstructeur is een MBO opleiding. Het is een korte opleiding, (6-8 maanden), maar er wordt wel veel stof behandeld. Veel van onze cursisten doen de opleiding naast hun huidige werk en dat is te doen, maar is toch wel een uitdaging. Je leert alle verkeersregels, verkeerstekens, maar ook didactiek; hoe breng ik de stof over op mijn leerling?

Hoe lang duurt de opleiding tot rijinstructeur?

De dagopleiding tot B instructeur duurt tussen de 6 en 8 maanden, afhankelijk of je overal in 1 keer voor slaagt. Wij verzorgen ook een zaterdagopleiding, dan duurt de opleiding een paar weken langer. We hebben ook een spoedopleiding, dan ben je binnen een half jaar instructeur.

Er zijn een aantal theorieonderdelen (fase 1a, 2a, 2b) die je moet afronden en ook een aantal praktijktoetsen (fase 1b, stage en de examenrit (fase 3). Als je fase 1a, 1b, 2a en 2b met een voldoende hebt afgerond, kun je met de stage beginnen. Voor de auto is dit 40 uur. Na de stage moet je nog 1 praktijkexamen afleggen. Een rit met een leerling, om te laten zien dat je alle kennis en vaardigheden van een instructeur bezit.

Kan ik in termijnen betalen?

Je kunt bij ons in termijnen betalen. De betaalopties zijn: in een keer, 11 termijnen of 24 termijnen. Bij betaling in 1 keer zit een korting bij inbegrepen.

Ik twijfel over de opleiding volgen, kan ik een intake gesprek plannen?

Het is goed om van te voren zeker te zijn of het echt iets is wat bij je past. Daarom organiseren wij informatieavonden. Dit wordt gegeven door een ervaren instructeur en docent van de opleiding. Zij vertelt alles over de opleiding, over het vak en beantwoord al jouw vragen. Deze avond is gratis. Zeker doen dus! Hier kun je de data en plaatsen vinden van de informatieavonden.

gluren bij de bu(u)ren

Over ons

De rijschool verzorgt jaarlijks voor duizenden leerlingen een rijbewijs of diploma en is daarmee een van de grootste, zelfstandige, opleider van Nederland. Niet alleen de grootste, maar ook de goedkoopste. Het succes van onze rijschool en onze omvang zijn te danken aan de prijs- kwaliteit verhouding van de opleidingen, persoonlijke aandacht en professionele begeleiding.

Sinds 1964 zijn er al meer dan 100.000 geslaagden!
Daarom, Van Buuren Opleidingen, de rijschool waar je sneller slaagt en dus goedkoper uit bent!

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen Bromfietsrijbewijs

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 30 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 60 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Kan ik mijn theorie-examen van de trekker ook gebruiken voor de bromfiets?

Nee, het bromfiets rijbewijs is een apart rijbewijs en hier moet een apart theorie-examen voor gedaan worden.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 2 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.
Helaas kun je een examen niet kosteloos annuleren.

Wat houden de praktijklessen in?

Voor de praktijk hebben we een pakket van vijf uur rijles, verdeeld over verschillende blokken. Zo blijf je fris! Gemiddeld zijn deze vijf uur genoeg om je alles te leren wat je moet weten. Het kan natuurlijk zo zijn dat er meer uur nodig zijn; dit zal de instructeur dan ook met je overleggen.
Tijdens het eerste blok oefen je verschillende bijzondere verrichtingen. Op deze manier leer je de bromfiets goed kennen. Heb je dit goed onder de knie? Dan ga je rijden op de openbare weg. Voordat je aan de praktijk kunt beginnen dien je in het bezit te zijn van het theoriecertificaat en dien je 16 jaar of ouder te zijn.

De praktijklessen worden gegeven bij alle Van Buuren vestigingen.

Wat is de inhoud van het theorie-examen

​Het theorie-examen bromfiets duurt ongeveer een half uur. Je dient ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn.
Het examen bestaat uit vijftig vragen: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal in moet vullen. Je dient minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen.

Ik ben 15 jaar; kan ik beginnen voor mijn brommerrijbewijs?

​Je kan vanaf 15,5 jaar de theorie behalen voor het bromfietsrijbewijs (AM). Vanaf het moment dat je 16 jaar bent, kun je beginnen met de praktijklessen en het praktijkexamen.

Hoe kan ik een theorie-examen regelen?

Het is verstandig om een theorie-opleiding bij ons te volgen! Je slagingskans is hierdoor hoger. Uiteraard verzorgen wij dan een examendatum voor je!
Voor de theorie geven wij verschillende soorten opleidingen, zodat je kan kiezen wat het beste bij jou past. Dat lees je op deze pagina. Tijdens de les wordt alle voorkomende theorie behandeld, zodat je na de les op de hoogte bent van alle theorieregels/borden/etc. Verkeersinzicht is ook een belangrijk onderdeel wat aan bod komt tijdens de cursus en dit leer je niet uit een boekje!
Je mag theorie-examen doen v.a. 15,5 jaar.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen Motorrijbewijs

Ik ben onder de 24 jaar, welk motorrijbewijs kan ik halen?

Het ligt aan je leeftijd welk rijbewijs je kunt behalen. Er is het A1, A2, A met code 80 en het A rijbewijs. Welk rijbewijs jij kunt halen, lees je hieronder.

Als je 17 of 18 jaar bent, mag je lessen volgen voor het A1 rijbewijs. Dit is het lichtste motorrijbewijs. Je motor gaat tot 125 cc en heeft maximaal 11 kw.

Als je 19 of 20 jaar bent, mag je lessen volgen voor het A2 rijbewijs. Deze motor heeft iets meer vermogen, namelijk 35 kw.

Heb je al het A1 rijbewijs en ben je 20 jaar? Dan hoef je alleen een combi praktijkexamen (AVB en AVD) te doen en hoef je niet opnieuw theorie te halen. Je rijdt dan af voor rijbewijs A2.

Ben je 2 jaar in het bezit van je A2 rijbewijs? Dan mag je een combi-examen doen (AVB en AVD) voor het A rijbewijs en hoef je ook geen theorie-examen te doen.

Ben je 21 jaar en heb je nog geen motorrijles gehad, dan ga je voor het A rijbewijs met code 80. Je krijgt les op een zware motor en als je geslaagd bent, moet je op een lichtere motor gaan rijden. Ben je vervolgens 24 jaar geworden, dan mag je op een zware motor rijden. Dan moet je nog wel je rijbewijs opnieuw aanvragen bij de gemeente.

Ben je 24 jaar of ouder, dan ga je voor het A rijbewijs.

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 30 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 60 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Wat kan ik verwachten tijdens praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)?

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt 55 minuten.
Eerst krijg je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereiding- en controlehandelingen bij de examenmotor.

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rijinstructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Wat kan ik verwachten tijdens het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)?

Voor het praktijkexamen voertuigbeheersing A voer je zeven van de twaalf mogelijke oefeningen uit. Deze oefeningen zijn ingedeeld in vier clusters. Uit elke cluster (behalve cluster 1) krijg je twee oefeningen. De verplichte oefening en een oefening naar keuze van de examinator.
Cluster 1
Lopen met de motor, achteruit inparkeren en op de standaard zetten (deze oefening is verplicht).
Cluster 2
Halve draai, langzame slalom, denkbeeldige 8, wegrijden uit een parkeervak, stapvoets rijden.
Cluster 3
Uitwijk oefening, snelle slalom, vertragings oefening.
Cluster 4
Noodstop, stopproef en precisiestop.
Elke oefening mag je bij onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen dien je vijf van de zeven oefeningen succesvol af te ronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit.

Wat voor kleding moet ik aan en waar koop ik goede kleding?

Je bent verplicht om een goedgekeurde helm te dragen; deze hebben wij voor je te leen.
Je draagt handschoenen die de hand bedekken en zoveel mogelijk ook het polsgewricht, deze hebben wij voor je te leen.
Je draagt hoge schoenen of laarzen die de enkel bedekken.
Je draagt stevige kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken.
Op elke vestiging van Van Buuren kun je motorkleding aanschaffen. We hebben een ruim assortiment met veel verschillende helmen, schoenen, jassen, broeken, handschoenen etc. En als we het niet op voorraad hebben, bestellen we het voor je!

Wat moet ik meenemen tijdens de lessen?

Rijbewijs B of een geldig theorie A certificaat. Daarnaast beschermende kleding. Meer informatie over kleding vind je verder in de veelgestelde vragen.

Er zijn verschillende motorrijbewijzen. Welke geldt voor mij?

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar of kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 21 jaar (was 24 jaar). Er komt dan een code 80 op het rijbewijs. Na 2 jaar vervalt de code 80. Denk eraan dat je wel je rijbewijs opnieuw aanvraagt na die 2 jaar. Anders moet je wachten tot je 24 jaar bent. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor (>15 kw), een A1 motor of een A2 motor. Na 2 jaar of bij het bereiken van de leeftijd van 24 jaar, mag je op een tweewielige A motor rijden.

Ben je 24 jaar en ouder en wil je het motorrijbewijs behalen? Dan mag je gelijk voor het ‘zware’ rijbewijs, rijbewijs A.

Ben je in het bezit van je A2 rijbewijs en wil je graag je A rijbewijs halen? Als je 2 jaar in het bezit bent van je A2 rijbewijs en je bent 24 jaar of ouder, dan kun je een combi-examen doen. Dit houdt in dat je AVB en AVD in 1 examen gaat doen. Je hoeft niet opnieuw je theorie te behalen. We rijden graag een les met je om te kijken of je klaar bent voor dit examen.

Ik wil graag mijn motorrijbewijs halen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het motorrijbewijs bestaat uit 3 delen; theorie, AVB (algemene voertuig beheersing) en AVD (algemeen verkeersdeelname). Je kunt meteen beginnen met lessen zodra je 18 bent, je B rijbewijs in bezit hebt of een geldig theorie A certificaat. Voordat je een AVD examen gaat doen, moet je je theorie wel behaald hebben. Tijdens je eerste les gaat de instructeur ook bekijken wat je kunt, en geeft indien mogelijk een advies welk lespakket je nodig zult hebben.

Krijg ik les van 1 instructeur?

Ja, je krijgt vanaf de eerste rijles altijd een vaste instructeur en een vast voertuig. Alleen door vakantie of ziekte kan dit incidenteel een keer wijzigen. We doen er alles aan om jouw rijlessen gewoon door te laten gaan.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 2 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.
Helaas kun je een examen niet kosteloos annuleren.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen Autorijbewijs

Is de adviesles gratis?

Ja, de adviesles is inderdaad gratis, bij het volgen van een praktijkopleiding. Je betaalt eerst de adviesles en als je een pakket hebt afgesproken, dan krijg je het geld weer terug!

Geven jullie ook automaat rijles?

Dat doen wij! Steeds meer mensen kiezen voor rijles in een automaat. Het rijdt ontspannen en in steeds meer auto’s is een automaat al standaard. In alle elektrische auto’s zit alleen maar een automaat. Van Buuren Opleidingen heeft al vele jaren ervaring in automaat rijles. En we weten daarom, omdat je niet hoeft te leren schakelen, dat je bij rijles in een automaat minder lessen nodig hebt.

Voordat je het praktijkexamen aflegt, moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat.

Uiteraard is het met de rijlessen in de automaat ook mogelijk om deze opleiding te volgen in een standaard- of snelle opleiding. Wil je graag een 1e rijles afspreken? Klik dan op de rode button op de site om je adviesles in te plannen. Let wel op dat je kiest voor de automaat! Je betaalt geen toeslag op de automaatlessen! Indien je op de aangepaste automaat rijdt, vragen we een kleine toeslag.

Aangepaste automaat? 
Ook voor mensen met een lichamelijke beperking is automaat rijden een uitkomst. Onze automaten zijn uitgerust met aanpassingen, zodat voor iedere beperking een oplossing aanwezig is.

Meer informatie over de automaat lees je op deze pagina.

Gratis extra’s bij het auto rijbewijs

Wij leiden je niet alleen maar op voor het roze pasje, maar ook voor rijden in de praktijk. Hoe moet je tanken, hoe gaat het rijden in een parkeergarage, of in een drukke stad? Allemaal zaken die wij standaard in de rijopleiding behandelen. Klik hier voor nog meer info!

Spoedopleiding auto rijbewijs

Snelle leerlingen kunnen bij ons een spoedcursus volgen van 10 tot 15 dagen, de cursus staat bekend om zijn zeer hoge slagingspercentages.
Klik hier om naar de spoedpagina autorijbewijs te gaan! 

Hoe kan ik mijn theorie het beste halen?

Het behalen van je theorie is belangrijk om straks veilig de weg op te kunnen. Op je theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels weet, gevaar herkent, en verkeersinzicht hebt. Wij snappen dat je daar wat extra hulp bij kunt gebruiken.

Soorten theorie opleidingen
Met een theorie-opleiding verhoog je jouw kans van slagen. Een docent leert je alle benodigde kennis en de lastige vraagstelling van het CBR te begrijpen. Voor de theorie-opleiding kun je kiezen uit twee mogelijkheden:

1. Online opleiding
Rustig leren vanuit jouw eigen omgeving. Met de online opleiding krijg jij ‘live’ les van een docent. De opleiding is op verschillende dagen ingepland en in totaal krijg je 4 keer 3,5 uur les. Zo wordt de informatie verdeeld en kun je het goed onthouden. Tijdens de les heb je alle ruimte om vragen te stellen aan de docent.

2. Klassikale opleiding
Zit jij liever in een klas met mensen om je heen? Dan past de klassikale opleiding goed bij jou. Onze klassikale opleiding vindt plaats op één zaterdag en een doordeweekse avond. Dit is flexibel in te delen naar wat past bij jouw situatie. Heb je wat meer oefening nodig? Dan kun je ook een extra theorie avond volgen. Wil je liever alleen de zaterdag of alleen twee doordeweekse dagen? Dat kan natuurlijk ook, je kunt het samenstellen zoals jij wilt. Plan hier direct jouw klassikale opleiding in.

Persoonlijke coach
Bij het volgen van een theorie-opleiding krijg je een persoonlijke coach toegewezen. Deze coach is een theoriedocent die jou gaat helpen om je voor te bereiden op het theorie-examen. Heb je bij ons een E-learning code aangevraagd? Dan kan de docent precies zien waar jij nog moeite mee hebt en je daarbij helpen. Ook heb je de mogelijkheid om al jouw vragen te stellen aan de coach. Een aantal dagen voor het examen ontvang je een e-mail met daarin de laatste tips. Zo ben je goed voorbereid op jouw theorie-examen! Wij reserveren voor jou het examen zodat je daar zelf geen omkijken naar hebt.

De theorie-opleiding is ook mogelijk in privéles, voor bijvoorbeeld moeilijk lerende of anderstaligen. Dit is mogelijk bij al onze vestigingen.

E-LEARNING
Leer je liever helemaal zelf en vanuit je eigen omgeving? Dan kun je bij ons een E-learning code aanvragen voor de online zelfstudie. Met de E-learning methode kun jij morgen al beginnen met leren voor je theorie-examen. Je krijgt een digitaal boek samen met digitale oefenexamens. De code ontvang je via de mail en is 3 maanden geldig. Vraag de E-Learning code gelijk aan.

OLD SCHOOL
Leer jij liever uit een echt boek zonder begeleiding? Dat kan ook! Je kunt het theorieboek op iedere Van Buuren vestiging aanschaffen of bestel het boek hier online. Vandaag voor 17.00 uur besteld, morgen in huis om direct te beginnen!

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 30 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 60 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Krijg ik les van 1 instructeur?

Ja, je krijgt vanaf de eerste rijles altijd een vaste instructeur en een vast voertuig. Alleen door vakantie of ziekte kan dit incidenteel een keer wijzigen. We doen er alles aan om jouw rijlessen gewoon door te laten gaan.

Zit er op de theorie garantie?

Als je een theorieopleiding bij ons hebt gevolgd en je zou toch zakken, kun je gebruik maken van onze pechvogelgarantie. Dit houdt in dat je gratis de opleiding nog een keer mag volgen. Het theorie examen moet je zelf betalen.

Wat houdt de theorie-opleiding in?

Wij geven de opleiding theorie B in verschillende varianten. Wij geven een opleiding van bijvoorbeeld 1,5 dag. Op een zaterdag van 08.30-16.00 uur theorieles, en aansluitend op een doordeweekse avond van 17.00 – 20.30 uur examentraining. Wil je nog een extra avond examentraining volgen dan is dit ook mogelijk. Na de examentraining gaan de leerlingen op eigen gelegenheid richting het CBR voor het examen. Wil je maar een dag? Dan is de 1 daagse zaterdagcursus wat voor jou! Of heb je overdag geen tijd en wil je even wat hulp met de examentraining? Volg dan 2 avonden examentraining. Bij de opleiding is een online theorieboek met oefenexamens (e-learning) inbegrepen.

Waarom de rijschool machtigen met DigiD?

Voordat wij het rijexamen voor jou kunnen aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Dat biedt enkele voordelen zoals; je ontvangt meteen een e-mail ter bevestiging van de machtiging, je ontvangt meteen een e-mail als wij het examen voor je hebben gereserveerd.
Ons rijschool nummer is: 7288 Z1.
Het machtigen doe je op http://mijn.cbr.nl met je DigiD. DigiD is jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Je kunt gratis een DigiD aanvragen. Met die ene inlogcode kun je terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen. Geef je DigiD nooit aan een ander! Heb je nog geen DigiD, deze kun je hier aanvragen: https://digid.nl/aanvragen.

Wat is 2toDrive?

Sinds 1 november 2011 is 2toDrive van start gegaan. Door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kun je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jou zelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen! Meer informatie klik kan hier!

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 2 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.
Helaas kun je een examen niet kosteloos annuleren.

In welke plaatsen geeft Van Buuren rijles ?

Wij komen je thuis ophalen in ( bijna) alle plaatsen in de provincie’s Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel. Wil je het zeker weten? Neem dan even contact met ons op!

Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Dit is per persoon verschillend. We rijden een adviesles met je, waarin de instructeur een goed beeld krijgt van jouw niveau. Hij/zij zal jou dan een persoonlijk advies geven, wat niet te vergelijken is met andere leerlingen. Er is niet een minimumpakket wat je moet afnemen, voor iedereen is er een persoonlijk pakket. Landelijk zit het gemiddelde (volgens BOVAG) op 43-45 uur, bij Van Buuren is dit een stuk lager.

Heeft een Tussen Tijdse Toets voordelen?

Zeker, de TTT is voor jou een eerste kennismaking met het CBR en je examinator. Hij zal je in deze TTT wijzen op de zwakke punten in je rijgedrag. Je hebt dan nog een aantal lessen om samen met je rijinstructeur aan deze punten te werken, om goed voor de dag te komen op je praktijkexamen. Het slagingspercentage is daardoor echt hoger! Als extra kun je door deze TTT te rijden vrijstelling krijgen voor je bijzondere verrichtingen bij het eerstvolgende praktijkexamen, mits je deze met goed gevolg aflegt. Je moet wel zorgen dat je vóór de TTT je theorie-examen hebt gehaald. Je moet je certificaat namelijk laten zien aan de examinator.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen Auto met aanhanger rijbewijs (BE)

Kan ik een DUO opleiding doen?

Dit kan zeker! Wij bieden DUO opleidingen aan. Je gaat dan met z’n tweeën en de instructeur 6 uur op pad en je rijdt dus de helft van de uren. Je krijgt ook veel mee van de uitleg van de ander, dus erg efficiënt. Deze DUO opleiding is perfect als je al veel ervaring hebt met het rijden met een aanhanger.

We raden wel aan om altijd een adviesles te volgen, om te kijken of je een grote slagingskans hebt na de DUO opleiding. Het is zonde als je op de dag van je opleiding erachter komt dat je het examen niet gaat halen. De adviesles is 1,5 uur en dan kan de instructeur je alvast tips geven en kun je eventueel thuis oefenen, zodat je goed voorbereid op je dagopleiding komt.

Heb ik theorie nodig voor het BE rijbewijs?

Nee; een B rijbewijs is voldoende om het BE rijbewijs te kunnen halen. De minimale leeftijd is 18 jaar.

Heb ik echt 5 uur nodig voor de dagopleiding? Ik heb wel wat ervaring

Onze ervaring is dat 5 uur voldoende is om in 1 keer te kunnen slagen voor mensen die redelijk wat ervaring hebben. Onder ervaring wordt verstaan: het goed recht achteruit en in een bocht achteruit kunnen rijden met de aanhanger en het kunnen aan en afkoppelen van de aanhanger. Voor mensen die weinig tot geen ervaring hebben, is het aan te raden om een adviesles (van 1,5 uur) te volgen. Mocht je 5 uur te veel vinden, is het mogelijk om bijvoorbeeld een adviesles in te plannen en daarna te kijken hoeveel uur je nodig hebt.

Is het verplicht om een adviesles te rijden?

Het is niet verplicht om een adviesles te rijden. Ons advies is om deze tóch te rijden, zodat je weet wat er van je wordt verwacht tijdens de opleiding en het examen. Het is zonde om op de dagopleiding erachter te komen dat je het examen niet gaat halen.

Wanneer heb ik het BE rijbewijs nodig?

Je hebt een BE-rijbewijs nodig als je aanhangwagen een toegestane maximum massa heeft van meer dan 750 kg, als daarbij de maximum massa’s (volgens de kentekenbewijzen van beide voertuigen) van zowel aanhangwagen als auto bij elkaar opgeteld boven de 3.500 kg zou uitkomen. Een aanhangwagen onder de 750 kg, mag je altijd trekken met rijbewijs B. Deze aanhangwagens zijn te herkennen aan de witte kentekenplaat.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen camperrijbewijs (C1)

Ik ga op een elektrische bestelbus rijden. Welk rijbewijs heb ik nodig?

Als de elektrische bestelbus lichter is dan 3.500 kilo, dan is een B rijbewijs voldoende. Is de elektrische bestelbus zwaarder dan 3.500 kilo, maar lichter dan 7.500 kilo? Dan heb je het rijbewijs C1 nodig. Is de bestelbus zwaarder dan 7.500 kilo, dan heb je het C rijbewijs nodig.

STAP-budget mogelijk ?

Door veranderde regelgeving is het sinds 18 juli 2023 niet meer mogelijk om bij ons een training of opleiding te volgen. Meer informatie vind je hier: https://www.vanbuuren.nl/stap-budget/

 

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

1 Daagse of meerdaagse praktijkopleiding ?

Switch je van een kleine naar een grotere camper? Dan is een eendaagse praktijkopleiding iets voor jou! Neem een adviesles om zeker te weten dat jij hiervoor in aanmerking komt. Voor een meerdaagse praktijkopleiding raden we je ook aan om een adviesles te nemen. Zo kun je profiteren van ons maatwerk!

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Hoeveel mag ik vervoeren met het C1 rijbewijs?

Voor het C1 rijbewijs mag je met een maximale massa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg rijden. Komt het voertuig dat je wilt rijden over de 7.500 kg dan moet je een C-rijbewijs halen.

Moet ik gekeurd worden? Hoe gaat dit in z’n werk?

Een medische keuring voor de C1 is verplicht. Je kunt dit via ons regelen; tijdens de lessen Vakbekwaamheid Module 1 komt er een arbo arts bij ons op locatie. e betaalt dan voor een keuring €80,-. Hier kun je de keuring direct inplannen op een datum en tijd naar keuze. Liever zelf regelen? Vraag een eigen verklaring aan bij het gemeentehuis, of digitaal bij het CBR en regel een arbo arts voor de keuring.
TIP! Laat je je keuren voor C1? Vink dan ook C1E/C/D aan op de eigen verklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden.

Hoelang duurt een praktijkles?

Één les duurt bij ons 60 minuten. Je kunt ook aangeven dat je graag lessen wil rijden van 2, 3, 4 of zelfs 5 uur. Het is mogelijk om een adviesles(les van twee uur) voor het C1 rijbewijs bij ons te rijden. Tijdens deze 2 uur durende adviesles wordt gekeken naar je huidige vaardigheden. Ook wordt er, tijdens een persoonlijk gesprek, gevraagd naar je wensen m.b.t. lestijden en lengte van de lessen. Daardoor weet je meteen hoeveel de opleiding gaat kosten en wanneer en hoe laat je op examen gaat.

Welke theorie-examens moet ik halen?

Vanaf 1 juli 2022 gaat de theorie voor de transportrijbewijzen veranderen. De nieuwe theorie-examens hebben ook een andere naam, namelijk Vakbekwaamheid Module 1, 2 en 3.
Als je het C1 rijbewijs niet beroepsmatig wilt gebruiken, bestaat de theorie uit 2 delen:
Module 1 (RVM1-C1): Verkeer, techniek, lading, wetgeving (administratie)
Module 2 (VM2-C): Voertuigkennis en optimaal gebruik voertuig, basiskennis voertuigtechniek, taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen,
elektronische en mechanische systemen, lading en lading zekeren
Als je het C1-rijbewijs wel beroepsmatig wilt gebruiken, bestaat de theorie uit 3 delen:
Module 1 (RVM1-C1): Verkeer, techniek, lading, wetgeving (administratie)
Module 2 (VM2-C): Voertuigkennis en optimaal gebruik voertuig, basiskennis voertuigtechniek, taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen,
elektronische en mechanische systemen, lading en lading zekeren
Module 3 (VM3-C): Wetgeving – Arbeidstijdenwet, arbeidstijdenbesluit en tachograaf, wetgeving – documenten, veiligheid en gezondheid, en branche en bedrijf

Twijfel je of jij code 95 moet halen? Klik dan hier.

Er is een overgangsregeling voor de mensen die al begonnen zijn met de theorie voor het C1 rijbewijs vóór 1 juli 2022. Deze kun je hier lezen: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/vrachtauto/vrachtautorijbewijs-halen/nieuwe-examenstructuur/overgangsregeling.htm.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

​De locaties waar de theorie-opleidingen worden gegeven zijn Ermelo, Zwolle en Lelystad. Voor de praktijk rijden wij vanaf Ermelo. Bij veel aanmeldingen vanuit bijvoorbeeld een bedrijf, is er overleg mogelijk over de optie om vanaf locatie te lessen.

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen voor het C1 rijbewijs?

Voor het C1 rijbewijs geldt een minimumleeftijd van achttien jaar en je dient in het bezit te zijn van een geldig B rijbewijs.

Wanneer heb ik het C1/C1E rijbewijs nodig?

Als je voertuigen met een maximale massa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg wil gaan besturen (bijvoorbeeld een grotere camper, ambulance, paardenvrachtauto of kleine distributie vrachtauto), is een rijbewijs C1 voldoende. Ook wel camperrijbewijs genoemd.
Je hebt een rijbewijs C1E nodig als één van beide voertuigen (of allebei) een maximum massa (volgens kentekenbewijs) heeft van meer dan 3.500 kg. Voor een aanhangwagen met een maximum massa van minder dan 750 kg (te herkennen aan een witte kentekenplaat) voldoet rijbewijs C1, als de camper of bedrijfsauto een maximum massa heeft tussen de 3.500-7.500 kg. Voor rijbewijs C1E mogen de maximum massa’s bij elkaar opgeteld nooit boven de 12.000 kg uitkomen. Anders is rijbewijs CE nodig.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen camperaanhangerrijbewijs (C1E)

STAP-budget mogelijk ?

Door veranderde regelgeving is het sinds 18 juli 2023 niet meer mogelijk om bij ons een training of opleiding te volgen. Meer informatie vind je hier: https://www.vanbuuren.nl/stap-budget/

 

Voorwaarden praktijkexamen C1E

Je dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs C of C1 of een geldig Europees rijbewijs C of C1. Denk ook aan een geldig identiteitsbewijs. Het praktijkgedeelte leg je af onder toezicht van het CBR en bestaat uit het praktijkexamen C1E.

C1E met code 95, waaraan moet je voldoen ?

Voordat je het Rijbewijs C1E met code 95 kunt aanvragen moet je voldoen aan de volgende eisen:

Je bent minimaal 18 jaar oud.
Je bent in het bezit van een rijbewijs C of C1 met code 95.
Een positieve gezondheidsverklaring van het CBR.
Een medische keuring door een Arbo Arts of Arbodienst.

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

​De locaties waar de theorie-opleidingen worden gegeven zijn Ermelo, Zwolle en Lelystad. Voor de praktijk rijden wij vanaf Ermelo. Bij veel aanmeldingen vanuit bijvoorbeeld een bedrijf, is er overleg mogelijk over de optie om vanaf locatie te lessen.

Wanneer heb ik het C1/C1E rijbewijs nodig?

Als je voertuigen met een maximale massa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg wil gaan besturen (bijvoorbeeld een grotere camper, ambulance, paardenvrachtauto of kleine distributie vrachtauto), is een rijbewijs C1 voldoende. Ook wel camperrijbewijs genoemd.
Je hebt een rijbewijs C1E nodig als één van beide voertuigen (of allebei) een maximum massa (volgens kentekenbewijs) heeft van meer dan 3.500 kg. Voor een aanhangwagen met een maximum massa van minder dan 750 kg (te herkennen aan een witte kentekenplaat) voldoet rijbewijs C1, als de camper of bedrijfsauto een maximum massa heeft tussen de 3.500-7.500 kg. Voor rijbewijs C1E mogen de maximum massa’s bij elkaar opgeteld nooit boven de 12.000 kg uitkomen. Anders is rijbewijs CE nodig.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen vrachtautorijbewijs

Is de adviesles gratis?

Ja, de adviesles is inderdaad gratis, bij het volgen van een praktijkopleiding. Je betaalt eerst de adviesles en als je een pakket hebt afgesproken, dan krijg je het geld weer terug!

Ik ga op een elektrische bestelbus rijden. Welk rijbewijs heb ik nodig?

Als de elektrische bestelbus lichter is dan 3.500 kilo, dan is een B rijbewijs voldoende. Is de elektrische bestelbus zwaarder dan 3.500 kilo, maar lichter dan 7.500 kilo? Dan heb je het rijbewijs C1 nodig. Is de bestelbus zwaarder dan 7.500 kilo, dan heb je het C rijbewijs nodig.

Spoedopleiding ?

Ja dat is uiteraard mogelijk! Wil je in korte tijd de opleiding tot chauffeur voltooien? Dan kun je een afspraak maken voor een adviesles. Tijdens deze 1 uur durende rijles wordt gekeken of je de praktijkopleiding binnen 5 tot 8 dagen kunt behalen. Wij leggen je dan alles uit en maken een complete (snelle) planning voor je!

STAP-budget mogelijk ?

Door veranderde regelgeving is het sinds 18 juli 2023 niet meer mogelijk om bij ons een training of opleiding te volgen. Meer informatie vind je hier: https://www.vanbuuren.nl/stap-budget/

 

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

In wat voor vrachtauto ga ik lessen?

​We lessen in vrachtauto’s van Scania, DAF en Volvo.

Wat zijn de mogelijkheden om de theorie te behalen?

We bieden een theorieopleiding aan op iedere vestiging. De stof wordt door het merendeel niet als moeilijk ervaren, maar wel als veel stof. Daarom kiest vrijwel iedereen voor de theorieopleiding. Natuurlijk is het mogelijk om de theorie via zelfstudie te behalen. Bij ons kun je dan het lesmateriaal en de examens aanschaffen.

Wat houdt code 95 in en wat moet ik daarvoor halen?

Het vakbekwaamheidscertificaat is de huidige benaming voor het oude chauffeursdiploma. Wanneer je beroepsmatig aan de slag gaat ben je verplicht om alle vakken vakbekwaamheid (module 1, 2 en 3) te behalen. Daarnaast moet je nog een praktische toets + toets besloten terrein afleggen. Wanneer je hier allemaal voor geslaagd bent, ben je in het bezit van code 95. Om code 95 te behouden dien je eens in de 5 jaar nascholing te volgen.

Twijfel je of jij code 95 moet halen? Klik dan hier.

Moet ik gekeurd worden? Hoe gaat dit in z’n werk?

Een medische keuring voor de vrachtauto is verplicht. Je kan dit via ons regelen, tijdens de lessen Vakbekwaamheid Module 1 komt er een arbo arts. Je betaalt dan voor een keuring €80,-. Hier kun je de keuring direct inplannen op een datum en tijd naar keuze. Liever zelf regelen? Vraag een eigen verklaring aan bij het gemeentehuis, of digitaal bij het CBR en regel een arbo arts voor de keuring.
TIP! Laat je je keuren voor C? Vink dan ook CE/D aan op de eigen verklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden. Dit geldt ook voor als je bijvoorbeeld CE gaat doen, dan zou je dus rijbewijs D aan kunnen kruisen.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

De locaties waar de theorie-opleidingen worden gegeven zijn Ermelo, Zwolle en Lelystad. Voor de praktijk rijden wij vanaf Ermelo, Zwolle, Lelystad en Emmeloord. Bij veel aanmeldingen vanuit bijvoorbeeld een bedrijf, is er overleg mogelijk over de optie om vanaf locatie te lessen.

Bieden jullie baangarantie aan?

​Ja wij bieden baangarantie. Onze dochteronderneming Vrachtbaan kan jou hierover informeren. Iedere 2 weken organiseren zij een informatieavond waar je vrijblijvend naar toe kunt. Voor meer informatie over Vrachtbaan en de baangarantie, klik hier.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Uit onze ervaring is gebleken dat je 28 praktijkuren nodig hebt om te slagen voor het praktijkexamen. Na de eerste les geeft de instructeur aan of dit voldoende is, of dat het meer of minder uur worden. Zo heb je uiteindelijk een op maat gemaakte opleiding.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen vrachtautoaanhangerrijbewijs (CE)

Welke voertuigen voor CE ?

Wij gebruiken voor het behalen van het CE rijbewijs:

  • Scania (next generation) combinatie met wipkar
  • DAF combinatie met wipkar
  • Scania (next generation) V8 trekker met oplegger
  • DAF trekker oplegger

Spoedopleiding ?

Ja dat is uiteraard mogelijk! Wil je in korte tijd de opleiding tot chauffeur voltooien? Dan kun je een afspraak maken voor een adviesles. Tijdens deze 1 uur durende rijles wordt gekeken of je de praktijkopleiding binnen 5 tot 8 dagen kunt behalen. Wij leggen je dan alles uit en maken een complete (snelle) planning voor je!

STAP-budget mogelijk ?

Door veranderde regelgeving is het sinds 18 juli 2023 niet meer mogelijk om bij ons een training of opleiding te volgen. Meer informatie vind je hier: https://www.vanbuuren.nl/stap-budget/

 

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Hoe gaat het praktijkexamen in z’n werk?

Het praktijkexamen duurt 85 minuten en bestaat uit verschillende opdrachten:
Een uitgebreide controle van de papieren en het aan te koppelen voertuig. Het examen begint hiermee.
Het aankoppelen van de aanhangwagen.
Rijden in binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het examen worden je rijgedrag en verkeersinzicht beoordeeld.
Navigatie opdracht. Zonder aanwijzing van de examinator rijd je een deel van het examen je eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar je heen rijdt. Dit gebeurt op verschillende wegen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
Tijdens de rit voer je ook bijzondere manoeuvres uit op industrieterreinen en bij laadperrons.

Wat zijn de eisen voor het praktijkexamen?

Je bent tenminste 18 jaar en reeds in het bezit bent van een geldig rijbewijs C met code 95. Als je in het bezit bent van rijbewijs C zonder code 95 dan kun je starten vanaf 21 jaar.
Een geldig Nederlands rijbewijs C (automaat of schakel).
Of een Nederlands rijbewijs C voor CE (automaat of schakel), waarvan de geldigheidsduur is verstreken en een geldig identiteitsbewijs.
Of een geldig EU/EER rijbewijs C voor CE (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs.

Moet ik theorie halen voor CE?

Nee, de theorie die behaald is voor het C rijbewijs is voldoende. Je kunt direct starten met CE en hoeft dus geen apart theorie-examen hiervoor te doen.

Wanneer heb ik CE nodig?

Het CE-rijbewijs is verplicht voor chauffeurs die achter een vrachtauto met een aanhanger of oplegger willen rijden die zwaarder is dan 750 kg.

Moet ik gekeurd worden? Hoe gaat dit in z’n werk?

Een medische keuring voor de vrachtauto is verplicht. Je kan dit via ons regelen, tijdens de lessen Vakbekwaamheid Module 1 komt er een arbo arts. Je betaalt dan voor een keuring €80,-. Hier kun je de keuring direct inplannen op een datum en tijd naar keuze. Liever zelf regelen? Vraag een eigen verklaring aan bij het gemeentehuis, of digitaal bij het CBR en regel een arbo arts voor de keuring.
TIP! Laat je je keuren voor C? Vink dan ook CE/D aan op de eigen verklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden. Dit geldt ook voor als je bijvoorbeeld CE gaat doen, dan zou je dus rijbewijs D aan kunnen kruisen.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

De locaties waar de theorie-opleidingen worden gegeven zijn Ermelo, Zwolle en Lelystad. Voor de praktijk rijden wij vanaf Ermelo, Zwolle, Lelystad en Emmeloord. Bij veel aanmeldingen vanuit bijvoorbeeld een bedrijf, is er overleg mogelijk over de optie om vanaf locatie te lessen.

Bieden jullie baangarantie aan?

​Ja wij bieden baangarantie. Onze dochteronderneming Vrachtbaan kan jou hierover informeren. Iedere 2 weken organiseren zij een informatieavond waar je vrijblijvend naar toe kunt. Voor meer informatie over Vrachtbaan en de baangarantie, klik hier.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen busrijbewijs

Spoedopleiding ?

Ja dat is uiteraard mogelijk! Wil je in korte tijd de opleiding tot chauffeur voltooien? Dan kun je een afspraak maken voor een adviesles. Tijdens deze 1 uur durende rijles wordt gekeken of je de praktijkopleiding binnen 5 tot 8 dagen kunt behalen. Wij leggen je dan alles uit en maken een complete (snelle) planning voor je!

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Hoe oud moet ik zijn voor het praktijkexamen?

Er geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Deze minimumleeftijd van 18 jaar geldt alleen als het rijbewijs wordt gehaald in combinatie met code 95. Zonder code 95 wordt de minimumleeftijd voor het D-rijbewijs 21 jaar.

Hou oud moet ik zijn voor het theorie-examen?

Vanaf 17 jaar mag je een theorie examen doen voor het D rijbewijs bij het CBR.

Wanneer heb je een touringcar rijbewijs nodig?

Voor het besturen van een touringcar/bus met meer dan 8 passagiers (de bestuurder niet meegerekend) heb je een touringcar rijbewijs nodig.

Wat zijn de mogelijkheden om de theorie te behalen?

We bieden een theorieopleiding aan op iedere vestiging. De stof wordt door het merendeel niet als moeilijk ervaren, maar wel als veel stof. Daarom kiest vrijwel iedereen voor de theorieopleiding. Natuurlijk is het mogelijk om de theorie via zelfstudie te behalen. Bij ons kun je dan het lesmateriaal en de examens aanschaffen.

Wat houdt code 95 in en wat moet ik daarvoor halen?

Het vakbekwaamheidscertificaat is de huidige benaming voor het oude chauffeursdiploma. Wanneer je beroepsmatig aan de slag gaat ben je verplicht om alle vakken vakbekwaamheid (module 1, 2 en 3) te behalen. Daarnaast moet je nog een praktische toets + toets besloten terrein afleggen. Wanneer je hier allemaal voor geslaagd bent, ben je in het bezit van code 95. Om code 95 te behouden dien je eens in de 5 jaar nascholing te volgen.

Twijfel je of jij code 95 moet halen? Klik dan hier.

Moet ik gekeurd worden? Hoe gaat dit in z’n werk?

Een medische keuring voor de vrachtauto is verplicht. Je kan dit via ons regelen, tijdens de lessen Vakbekwaamheid Module 1 komt er een arbo arts. Je betaalt dan voor een keuring €80,-. Hier kun je de keuring direct inplannen op een datum en tijd naar keuze. Liever zelf regelen? Vraag een eigen verklaring aan bij het gemeentehuis, of digitaal bij het CBR en regel een arbo arts voor de keuring.
TIP! Laat je je keuren voor C? Vink dan ook CE/D aan op de eigen verklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden. Dit geldt ook voor als je bijvoorbeeld CE gaat doen, dan zou je dus rijbewijs D aan kunnen kruisen.

Bieden jullie baangarantie aan?

​Ja wij bieden baangarantie. Onze dochteronderneming Vrachtbaan kan jou hierover informeren. Iedere 2 weken organiseren zij een informatieavond waar je vrijblijvend naar toe kunt. Voor meer informatie over Vrachtbaan en de baangarantie, klik hier.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

​De locaties waar de theorie-opleidingen worden gegeven zijn Ermelo, Zwolle en Lelystad. Voor de praktijk rijden wij vanaf Ermelo. Bij veel aanmeldingen vanuit bijvoorbeeld een bedrijf, is er overleg mogelijk over de optie om vanaf locatie te lessen.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen trekkerrijbewijs

Alle uitzondering voor T rijbewijs

Het T-rijbewijs is ingevoerd om de verkeersveiligheid voor landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en mobiele machine (MM) te verbeteren. Er gebeurden relatief veel ongelukken met andere weggebruikers op de openbare weg. Ook hadden bijna alle Europese landen al een T-rijbewijs. Vóór de invoering kreeg je bij het behalen van een B-rijbewijs automatisch het T-rijbewijs bijgeschreven. Omdat dit nu aangepast is gelden er uitzonderingen.

Rijbewijs B behaald voor de invoerdatum
Wanneer je al vóór 1 juli 2015 in het bezit was van een B-rijbewijs, heb je geen T-rijbewijs nodig. Bij de verlenging van je rijbewijs wordt tot juli 2025 het trekker rijbewijs automatisch bijgeschreven.

C-rijbewijs
Het C-rijbewijs voldoet zowel vóór als na de invoerdatum van het T-rijbewijs – als trekker rijbewijs. Ga je in de toekomst voor een C-rijbewijs? Dan krijg je het T-rijbewijs direct bijgeschreven. Je hoeft met een C-rijbewijs dus geen extra opleiding voor het T-rijbewijs te volgen.

Wanneer T rijbewijs niet verplicht ?

Rijd je alleen over eigen terrein en paden? Dan is een T-rijbewijs niet verplicht. Een trekker rijbewijs is ook niet verplicht wanneer je een MM bestuurt die aan de voorkant smaller is dan 1.30 meter en een de volgende functionaliteiten heeft: maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Daarnaast mogen deze motorrijtuigen niet voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 75 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 90 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Ik heb mijn B rijbewijs voor juli 2015 behaald. Moet ik nu mijn T rijbewijs halen?

Vanaf 1 juli 2015 krijgen leerlingen het T rijbewijs niet meer automatisch op hun rijbewijs. Mocht je voor juli 2015 je B rijbewijs hebben behaald, krijg je bij het vernieuwen van je rijbewijs het T rijbewijs automatisch bijgeschreven. Bij het C rijbewijs krijg je het T rijbewijs er standaard bij.

Vanaf welke leeftijd kan ik starten met de praktijk?

Vanaf 16 jaar.

Kan ik mijn theorie-examen van de trekker ook gebruiken voor de bromfiets?

Nee, het bromfiets rijbewijs is een apart rijbewijs en hier moet een apart theorie-examen voor gedaan worden.

Wat is de opstapplek voor de praktijklessen?

De praktijkopleiding wordt gegeven in Zwolle.

Uit hoeveel vragen bestaat het theorie-examen en hoeveel moet ik er goed hebben?

​Het examen bestaat uit 50 meerkeuze vragen, waarvan je 40 vragen goed moet beantwoorden.

Vanaf welke leeftijd mag ik de theorie gaan halen?

Het theorie-examen mag je met 15,5 jaar mee starten.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen taxi

VOG Taxi, verklaring omtrent gedrag

Om de chauffeurskaart aan te kunnen vragen heb je een VOG nodig. Verklaring omtrent gedrag. Deze verklaring kun je online aanvragen bij Justis en is 5 jaar geldig.

Klik hier om naar de website van Justis te gaan

Medische keuring Taxi

Een medische keuring is verplicht voor het verkrijgen van de chauffeurskaart. Dit kun je laten doen door een arbodienst of bedrijfsarts. Wij verzorgen ook medische keuringen op onze vestigingen.  Lees hier meer over de medische keuring

De Taxi chauffeurskaart (taxipas), waar kan ik die krijgen ?

Geslaagd voor je theorie- en praktijkexamen? Dan kun je de taxipas (chauffeurskaart) aanvragen bij het Kiwa Register. Bij deze aanvraag moet je een VOG en een medische verklaring overhandigen. De chauffeurskaart heeft een geldigheidsduur van vijf jaar.

Klik hier om naar de website van KIWA te gaan

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Krijg ik les van 1 instructeur?

Ja, je krijgt vanaf de eerste rijles altijd een vaste instructeur en een vast voertuig. Alleen door vakantie of ziekte kan dit incidenteel een keer wijzigen. We doen er alles aan om jouw rijlessen gewoon door te laten gaan.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 2 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.
Helaas kun je een examen niet kosteloos annuleren.