Wat is Code 95?

Korting als je in 1x 35 uur boekt!

Code95 hoe, wat, waar?

Code95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze is code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken; dit is geregeld in de Richtlijn Vakbekwaamheid. De Code 95 is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Iedereen die na 10-09-2008 het D rijbewijs of na 10-09-2009 het C rijbewijs behaalt, kan de Code 95 middels de basiskwalificatie op het rijbewijs krijgen. De basiskwalificatie behaal je tijdens je rijopleiding. Iedereen die voor 10-09-2008 het D rijbewijs of voor 10-09-2009 het C rijbewijs behaald heeft, kan de Code 95 laten bijschrijven door 35 uur nascholing te volgen.

De Code 95 is 5 jaar geldig. Om de Code 95 te laten verlengen dien je binnen die 5 jaar tijd 35 uur nascholing te volgen. De 35 uur nascholing bestaat uit minimaal 7 uur praktijktraining aangevuld met 4 keer 7 uur theorietraining. Elke training is goed voor 7 uur nascholing (7 punten). Je bent zelf vrij om te kiezen welke trainingen je wil volgen.

Van Buuren Opleidingen heeft met zo’n 80 opleidingen voldoende in huis om je Code 95 zo goed mogelijk aan te laten sluiten op jouw wensen. Er zijn een aantal spelregels. Zo mag je niet meer dan 1 keer dezelfde training doen, moet er altijd minimaal 1 praktijktraining gevolgd worden en mag je niet meer dan 3 trainingen in combinatie met E-learning doen.

Voorbeelden van 35 uur Code 95 pakketten

Cursus Uren Code95
U16-2  Heftruck 7 uur theorie (7 punten)
U20-1  Fysieke Belasting 7 uur theorie (7 punten)
U21-1  EHBO 7 uur theorie (7 punten)
U23-1  Digitale tachograaf met e learning 7 uur theorie (7 punten)
W0-2  Rijoptimalisatie met e learning 7 uur praktijk (7 punten)
Totaal 35 uur nascholing

Je kunt bij Van Buuren gemakkelijk jouw nascholingsdagen vast leggen. Dat kan met onze live online agenda; hier staan alle opleidingen die beschikbaar zijn om direct te boeken. Je kunt je ook per mail (sales@vanbuuren.nl) of telefoon 088 – 700 1440 gemakkelijk aanmelden. Nadat je de cursus gevolgd hebt, zorgen wij ervoor dat de uren worden bijgeschreven bij het CBR. Je kunt zelf gemakkelijk inzien welke uren je allemaal gevolgd hebt door met je DigiD in te loggen op Mijn CBR.

Nascholing binnen, en dan?

Als de nascholingsuren hebt gevolgd, stuurt het CBR automatisch een Verklaring van Nascholing (VVN) naar het RDW. Je ontvangt hiervan per mail bericht. Het is daarom belangrijk dat wij bij het aanmelden van nascholingscursussen je huidige e-mailadres hebben.

Vervolgens kun je bij de gemeente de nascholing Code 95 op het rijbewijs laten verlengen met 5 jaar door een nieuwe rijbewijs aan te vragen. In veel gevallen lopen de geldigheidsdatum van het rijbewijs en Code 95 niet gelijk.
Voor het bijschrijven van de nascholing Code 95 op een geldig rijbewijs heb je geen eigen verklaring nodig.

Hoe weet ik of ik Code 95 nodig heb?

Er zijn een aantal situaties waarbij je als bestuurder van een voertuig geen Code 95 nodig hebt of gebruik kunt maken van een vrijstelling. Je kunt tegenwoordig met de regelhulp van de Inspectie Leefomgeving en Transport gemakkelijk achterhalen of je wel of geen Code95 nodigt hebt door een aantal vragen te beantwoorden. De regelhulp vind je hier.

Landelijke totaal aanbieder Code 95

Van Buuren Opleidingen is één van de grootste transportopleiders voor de nascholing Code 95 in Nederland. Een verplichting die je op een goede, praktische en voordelige manier wilt invullen! Daarom kiezen veel partijen voor Van Buuren Opleidingen. Zij kiezen voor goede trainingen, ervaren docenten vanuit de praktijk, ontzorgen (organisatie en administratie), maatwerk en subsidie mogelijkheden voor de nascholing Code 95. Van Buuren Opleidingen heeft met zo’n 80 opleidingen voldoende in huis om je geheel te ontzorgen. Een groot aantal eigen docenten geeft ons de flexibiliteit om snel in jouw opleidingsbehoefte te kunnen voorzien.

Keuze gemaakt?

Dan kunnen we gaan plannen! Kijk hier naar ons aanbod voor de actuele cursusdata of neem even contact met ons op zodat we je direct kunnen inschrijven. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer: 088 – 700 1440 of via info@vanbuuren.nl.

gluren bij de bu(u)ren

Over ons

Van Buuren Opleidingen is een opleidingscentrum, ontstaan in 1964, die zich professioneel bezighoudt met het opleiden voor alle categorieën rijbewijzen, vakdiploma’s, veiligheidscertificaten, nascholing vakbekwaamheid (nascholing chauffeurs), intern transport, instructeurs-opleidingen, personeelsdiensten en maatwerk trainingen. Dagelijks zijn we bij van Buuren met ongeveer 120 professionals bezig met het opleiden en instrueren van mensen.