Verlenging WRM pas

Educatief traject

op maat gemaakt naar jouw behoeften

Verleng je WRM pas met dit educatieve traject

 Heb je moeite gehad met de praktijkbegeleiding? Moet je het educatief traject gaan volgen om je bevoegdheid te behouden? Van Buuren Opleidingen kan jouw traject van A tot Z begeleiden.

Voorwaarden

Zorg dat je aan de voorwaarden voldoet om dit traject in te gaan. Op deze pagina vind je de voorwaarden. Je WRM pas wordt dan met 6 maanden verlengd.

Bijlessen

Je volgt 6 dagdelen bijlessen. Deze zijn vergelijkbaar met de bijscholingscursussen.

Praktijkbegeleiding

Je volgt de praktijkbegeleiding. Deze moet voldoende zijn, er is geen herkansing mogelijk.

Je pas is verlengd!

Je krijgt een WRM pas voor 5 jaar. De 5 jaar starten na de verlenging van 6 maanden.

de verlenging is binnen handbereik

Voor wie geldt dit traject?

Met ingang van 1 april 2020 krijg je automatisch een verlenging van de WRM-bevoegdheid met 6 maanden, als je:

 • vóór de verloopdatum van je WRM-bevoegdheidspas voor de derde praktijkbegeleiding (de tweede herkansing) een onvoldoende resultaat haalt, en ook
 • vóór de verloopdatum alle 6 unieke dagdelen theoretische bijscholing hebt gevolgd (waarvan één over wet- en regelgeving als je op 1 april 2020 nog niet alle 6 unieke dagdelen theoretische bijscholing hebt gevolgd) én
 • vóór de verloopdatum een originele geldige VOG bij IBKI hebt aangeleverd.

Alleen als aan deze drie voorwaarden wordt voldaan, verlengt IBKI jouw WRM-bevoegdheid met 6 maanden. In deze 6 maanden verlenging zit een zogenaamd educatief traject, gevolgd door een praktijkbegeleiding bij IBKI.

Wat moet je doen?

In de 6 maanden verlenging:

 • volg je 6 dagdelen bijlessen – het zogenaamde ‘educatieve traject’- bij een opleider die door IBKI voor uw educatieve traject gecertificeerd is. Van Buuren Opleidingen is gecertificeerd.
 • doe je daarna één praktijkbegeleiding; deze moet voldoende zijn, er is geen herkansing mogelijk. Het moment van de praktijkbegeleiding bij IBKI moet liggen na het volledig voltooide educatieve traject, maar vóór de einddatum van de 6 maanden verlenging.

Bij een voldoende praktijkbegeleiding krijg je een WRM-pas voor 5 jaar. Die 5 jaar start ná de verlenging van 6 maanden.

Hoe ziet het eruit?

Omdat het educatief traject maatwerk is, mag de bijscholing niet alleen bestaan uit complete theoretische bijscholingscursussen uit het bestaande aanbod voor de verplichte vijfjaarlijkse theoretische bijscholing.

Vaste onderdelen van deze bijscholing zijn:

 • een intakegesprek
 • ten minste twee door jou gegeven praktische rijlessen met een echte leerling
 • een eindgesprek

De bijscholing heeft geen examen, je moet alleen alle 6 dagdelen bijlessen volgen. De praktijkbegeleiding is wel een examen. Wij geven de gevolgde bijscholing op bij IBKI.

zeer gunstige betalingsvoorwaarden

Op naar je instructiepas

Het educatief traject bestaat uit verschillende onderdelen theorie en praktijk en bestaat uit maatwerk wat samengesteld wordt op jouw specifieke behoefte. Omdat niet iedere behoefte gelijk is kan er van tevoren ook geen specifieke prijs vastgesteld worden. Wel kunnen we een indicatie geven en dat ligt tussen de € 2.000,- en € 2.500,-. all-in.

Betalen in termijnen is mogelijk.

Persoonlijke begeleiding
Docenten uit het vak
In termijnen betalen
Goudeerlijke beoordelingen

Onze geslaagden vertellen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die een instructeursopleiding of bijscholing hebben gevolgd bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review bijscholing/praktijkbegeleiding

Alberta, ik wil jou bedanken voor de nuchtere benadering met als basis ‘ga gewoon les geven’. Die wijze woorden heb ik constant in gedachten gehouden en ben toen eigenlijk het hele protocol vergeten.
Achteraf loop je dan te denken: “Waar heb ik me nu druk over gemaakt?” Nogmaals dank! En wellicht tot een volgende bijscholingscursus!!

Gert, Zwolle

Review Instructeursopleidingen

Een paar maanden geleden met twijfel naar de info avond gegaan. Ik was daarna overtuigd en super enthousiast! Nu ben ik bijna klaar met de opleiding en dit is echt een goede keus geweest.

Eva, Emmeloord

Review Instructeursopleidingen

Ik vond de opleiding best pittig, maar ik kreeg super begeleiding van Alberta. Heb heel veel zin om te gaan beginnen!

Isabel, Lelystad

Review Instructeursopleidingen

Instructie voor de vrachtwagen gehaald. Snelle opleiding, prima docenten.

Henk, Kampen

Review Instructeursopleidingen

Ik heb met heel veel plezier de opleiding tot rijinstructeur gevolgd. Top docent, Alberta!

Petra, Zwolle

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Wat kost de opleiding tot rijinstructeur?

Als je de opleiding tot B instructeur wil doen, kost de opleiding €4.990,- inclusief lesmateriaal, lunch en alle eerste examens. Wil je ook bij ons je stage volgen, dan komt er €950,- bij en kom je op het totaal van €5.940,-. Betaal je in 1 keer? Dan krijg je een korting van maar liefst €215,-.

Zijn er toelatingseisen tot de opleiding tot rijinstructeur?

Er zit geen minimumleeftijd verbonden om rijinstructeur te worden. Wel moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B en zelfstandig kunnen rijden, wat automatisch betekent dat je minimaal 18 jaar oud bent. Beginnend bestuurders kunnen gewoon de opleiding tot rijinstructeur volgen. Daarnaast moet je een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) kunnen overleggen en moet je een diploma hebben van VMBO-tl of gelijkwaardig niveau. Indien je geen diploma hebt, kun je bij het IBKI een geschiktheidstoets doen.

Waar kan ik de opleiding tot rijinstructeur volgen?

Wij geven onze dagopleiding, zaterdagopleiding en spoedopleiding op al onze vestigingen: Ermelo, Zwolle en Lelystad. Dit betreft de theorielessen. De praktijklessen worden vanaf Zwolle gegeven, in verband met het examengebied. De stage-uren kun je volgen in het rijlesgebied van onze verschillende stagementoren. We zoeken altijd een stagementor voor je uit die het dichtst bij jouw woonplaats rijdt.

Hoe vaak heb je les tijdens de opleiding tot rijinstructeur?

Bij onze reguliere dagopleiding heb je meestal 2 keer per week een middag klassikaal les, en dat voor een aantal maanden achter elkaar. Het praktijkgedeelte (1B) van de opleiding, bestaat uit 12 uur rijles, waarin jij zelf gaat rijden. Deze 12 uur kun jij samen in overleg met 1 van onze docenten inplannen. Ook de 40 stage uren kun je in overleg zelf indelen met je stagementor. 40 uur in 1 week is erg veel en niet aan te raden, dus dit wordt meestal over zo’n 4 – 8 weken verdeeld.

Zo zie je maar dat je veel zelf kunt indelen. Alleen de klassikale theorie staat ingepland (fase 1a, 2a en 2b) en de rest is allemaal in overleg.

Ik wil graag vrachtwageninstructeur worden, hoe gaat dat?

Werk jij als vrachtwagenchauffeur en lijkt het jou super leuk om jouw passie en kennis over te brengen? Dan is het vak vrachtauto instructeur echt wat voor jou! En ook al ben je nu geen chauffeur, maar wil jij alsnog graag jouw kennis overbrengen? Dan kun je starten met de opleiding! Je hebt wel een C rijbewijs nodig bij de start van de opleiding.

Ben je nog geen instructeur? Dan volg je eerst de opleiding tot auto instructeur. Dit duurt 6 tot 8 maanden. Daarna volg je de aanvullende opleiding voor vrachtauto instructeur. Deze duurt tussen de 2 en 4 maanden. Dus binnen 8 en 12 maanden kun jij aan de slag als vrachtauto instructeur. Indien je al instructeur bent, ben je dus binnen de 2 en 4 maanden al klaar!

Hoe lang duurt de opleiding tot motorinstructeur?

Als je motorinstructeur wil worden, begin je met je instructiebewijs voor de auto. Heb je deze binnen, dan kun je door voor de motor! Dit is een kortere variant, met specifieke examens voor de motorinstructie. De opleiding duurt tussen de 2 en 4 maanden. Lees hier meer over de opleiding tot motorinstructeur.

Wat verdient een rijinstructeur?

Een rijinstructeur B in loondienst verdient tussen de €2.300 en €2.800,- bruto per maand bij een werkweek van 40 uur. Je kunt ook ( bij ons) als zelfstandige ZZP er aan de slag. Je hebt veel doorgroeimogelijkheden als instructeur, waardoor je ook meer kunt gaan verdienen. Zoals theoriedocent, BE instructeur, motorinstructeur, vrachtauto instructeur etc.

Is de opleiding tot rijinstructeur moeilijk?

De opleiding tot rijinstructeur is een MBO opleiding. Het is een korte opleiding, (6-8 maanden), maar er wordt wel veel stof behandeld. Veel van onze cursisten doen de opleiding naast hun huidige werk en dat is te doen, maar is toch wel een uitdaging. Je leert alle verkeersregels, verkeerstekens, maar ook didactiek; hoe breng ik de stof over op mijn leerling?

Hoe lang duurt de opleiding tot rijinstructeur?

De dagopleiding tot B instructeur duurt tussen de 6 en 8 maanden, afhankelijk of je overal in 1 keer voor slaagt. Wij verzorgen ook een zaterdagopleiding, dan duurt de opleiding een paar weken langer. We hebben ook een spoedopleiding, dan ben je binnen een half jaar instructeur.

Er zijn een aantal theorieonderdelen (fase 1a, 2a, 2b) die je moet afronden en ook een aantal praktijktoetsen (fase 1b, stage en de examenrit (fase 3). Als je fase 1a, 1b, 2a en 2b met een voldoende hebt afgerond, kun je met de stage beginnen. Voor de auto is dit 40 uur. Na de stage moet je nog 1 praktijkexamen afleggen. Een rit met een leerling, om te laten zien dat je alle kennis en vaardigheden van een instructeur bezit.

Kan ik in termijnen betalen?

Je kunt bij ons in termijnen betalen. De betaalopties zijn: in een keer, 11 termijnen of 24 termijnen. Bij betaling in 1 keer zit een korting bij inbegrepen.

Ik twijfel over de opleiding volgen, kan ik een intake gesprek plannen?

Het is goed om van te voren zeker te zijn of het echt iets is wat bij je past. Daarom organiseren wij informatieavonden. Dit wordt gegeven door een ervaren instructeur en docent van de opleiding. Zij vertelt alles over de opleiding, over het vak en beantwoord al jouw vragen. Deze avond is gratis. Zeker doen dus! Hier kun je de data en plaatsen vinden van de informatieavonden.

Meld je aan voor de opleiding

  privacybeleid*

  Educatief traject

  Vul onderstaand formulier in

  Laat je gegevens achter
  Opleiding Categorie:
  Opmerking:

  Educatief traject

  Jouw gegevens

  Bedrijfsgegevens

  Jouw inschrijving