Trekker rijbewijs

Trekker (T)

Korte en snelle T-rijbewijs opleiding

Opleiding Trekkerrijbewijs

Wist je dat je bij Van Buren profiteert van de laagste prijsgarantie? En dat je gaat lessen in een splinternieuwe Claas Arion 610? Het T-rijbewijs is sinds 1 juli 2015 verplicht voor het besturen van landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en mobiele machine (MM) op de openbare weg. Wij zorgen dat je het trekkerrijbewijs snel op zak hebt, zodat jij de weg op kunt!

Leer voor je theorie

Volg onze korte theoriecursus om je goed voor te bereiden op het examen. (Link naar subpagina met meer uitleg over de theoriecursus)

Theorie-examen

Op je theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels weet en verkeersinzicht hebt.

Praktijklessen

Je doet praktijkervaring op in een splinternieuwe Claas Arion 610.

Slaag voor je T-Rijbewijs

Slaag voor je praktijkexamen en rol zelfverzekerd de openbare weg op. (Link naar subpagina met meer uitleg over het praktijkexamen)

Praktijklessen en het examen

Lessen in een aandachtstrekker

Onze ervaren instructeurs bereiden je met de praktijklessen voor op het praktijkexamen. In de lessen leer je het voertuig volledig beheersen. Je leert binnen en buiten de bebouwde kom rijden in een splinternieuwe Claas Arion 610. Daarnaast zorgen wij dat je alle bijzondere verrichtingen beheerst. Van Buuren adviseert om een aantal lessen achter elkaar te plannen zodat je de praktijk snel oppikt en minder lesuren nodig hebt.

Bij je eerste praktijkles adviseren we hoeveel uren je nodig hebt en bepalen we samen jouw lespakket. Voordat je aan het praktijkexamen deelneemt is het belangrijk dat je het theorie-examen hebt behaald. Voor onze theorie opleiding, klik hier.

Welk pakket bij jou past bespreekt de instructeur met jou na de adviesles. Plan hier alvast je adviesles!

Meer dan 100.000 geslaagden
Vaste instructeur
In termijnen betalen
Er zijn uitzonderingen

Wanneer is een T-rijbewijs verplicht?

Het trekker rijbewijs is verplicht wanneer je met landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) of mobiele machine (MM, voorheen MMBS) op de openbare weg gaat rijden. De verplichting geldt voor MM voertuigen die aan de voorkant breder zijn dan 1.30 meter. Rijd je alleen op eigen terrein en paden? Dan is een T-Rijbewijs niet verplicht. Je hoeft ook geen trekker rijbewijs te behalen wanneer je een MM voertuig bestuurt die smaller is dan 1.30 meter. Het trekker rijbewijs biedt tevens de bevoegdheid om een LBT en MM met aanhangwagen te besturen.

T-Rijbewijs verplicht

Wanneer je met een LBT of MM (voorkant breder dan 1.30m) op de openbare weg gaat rijden.

T-Rijbewijs niet verplicht

Wanneer je alleen op eigen terrein en paden rijd, of een MMBS bestuurt die aan de voorkant smaller is dan 1.30 meter.

De uitzonderingen

Het T-rijbewijs is vrij nieuw en hierdoor kan het zijn dat er voor jou een uitzondering geldt.

Goudeerlijke beoordelingen

Onze geslaagden vertellen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die al een rijopleiding hebben afgerond bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review T rijbewijs

Leuke lessen gehad! Guda is een goede instructrice. Veel leuke wegen gereden. Was altijd gezellig.

Esther, Raalte

Review T rijbewijs

Heel erg gelachen met Tamara. Het waren leuke lessen. Ga alle verhalen wel missen.

Sophie, Biddinghuizen

Review T rijbewijs

Voor me stage moest ik een trekkerrijbewijs hebben. Bij Van Buuren gehaald. Ook theorie. Leuke instructeurs.

Alex, Putten

Review T rijbewijs

Leuke lessen. Tamara is een goeie instructrice, ik heb veel met haar gelachen. In 1x m'n rijbewijs gehaald.

Sander, Ermelo

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe jouw rijopleiding voor je trekkerrijbewijs eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 75 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 90 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie uit het STAP-budget. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Ik heb mijn B rijbewijs voor juli 2015 behaald. Moet ik nu mijn T rijbewijs halen?

Vanaf 1 juli 2015 krijgen leerlingen het T rijbewijs niet meer automatisch op hun rijbewijs. Mocht je voor juli 2015 je B rijbewijs hebben behaald, krijg je bij het vernieuwen van je rijbewijs het T rijbewijs automatisch bijgeschreven. Bij het C rijbewijs krijg je het T rijbewijs er standaard bij.

Vanaf welke leeftijd kan ik starten met de praktijk?

Vanaf 16 jaar.

Kan ik mijn theorie-examen van de trekker ook gebruiken voor de bromfiets?

Nee, het bromfiets rijbewijs is een apart rijbewijs en hier moet een apart theorie-examen voor gedaan worden.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

De locaties waar de theorie- en praktijkopleidingen worden gegeven zijn Ermelo en Zwolle.

Uit hoeveel vragen bestaat het theorie-examen en hoeveel moet ik er goed hebben?

​Het examen bestaat uit 50 meerkeuze vragen, waarvan je 40 vragen goed moet beantwoorden.

Vanaf welke leeftijd mag ik de theorie gaan halen?

Het theorie-examen mag je met 15,5 jaar mee starten.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Betrouwbaar en voordelig

Bij Van Buuren trek je veel voordelen

Van Buuren staat landelijk bekend om zijn chauffeursopleidingen en dat is niet zomaar; wij werken met instructeurs uit de praktijk. Zij weten als geen ander hoe het werkt op de openbare weg. Daarbij willen we jou een eerlijke prijs aanbieden. Je krijgt bij Van Buuren de beste opleiding T-Rijbewijs, voor de voordeligste prijs!

STAP-budget

Ontvang tot € 1.000,- subsidie. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Ontvang €500,- korting!

Van Buuren heeft een samenwerking met uitzendbureau Roots, dát werkt! Wanneer je via Roots de opleiding trekker rijbewijs bij ons gaat volgen, betalen zij €500,- van jouw opleiding!

Laagste prijsgarantie

Wij bieden een laagste prijsgarantie voor de opleiding trekker rijbewijs. Vind je de opleiding ergens anders goedkoper? Dan betaalt Van Buuren het prijsverschil.

Extra subsidie

Kies je voor een werkopleiding Groen, Grond en Infra? Dan ontvang je een vergoeding van € 700,- als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.

T-rijbewijs niet verplicht

Rijd je alleen over eigen terrein en paden? Dan is een T-rijbewijs niet verplicht. Een trekker rijbewijs is ook niet verplicht wanneer je een MM bestuurt die aan de voorkant smaller is dan 1.30 meter en een de volgende functionaliteiten heeft: maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Daarnaast mogen deze motorrijtuigen niet voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

De uitzonderingen

Het T-rijbewijs is ingevoerd om de verkeersveiligheid voor landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en mobiele machine (MM) te verbeteren. Er gebeurden relatief veel ongelukken met andere weggebruikers op de openbare weg. Ook hadden bijna alle Europese landen al een T-rijbewijs. Vóór de invoering kreeg je bij het behalen van een B-rijbewijs automatisch het T-rijbewijs bijgeschreven. Omdat dit nu aangepast is gelden er uitzonderingen.

Rijbewijs B behaald voor de invoerdatum
Wanneer je al vóór 1 juli 2015 in het bezit was van een B-rijbewijs, heb je geen T-rijbewijs nodig. Bij de verlenging van je rijbewijs wordt tot juli 2025 het trekker rijbewijs automatisch bijgeschreven.

C-rijbewijs
Het C-rijbewijs voldoet zowel vóór als na de invoerdatum van het T-rijbewijs – als trekker rijbewijs. Ga je in de toekomst voor een C-rijbewijs? Dan krijg je het T-rijbewijs direct bijgeschreven. Je hoeft met een C-rijbewijs dus geen extra opleiding voor het T-rijbewijs te volgen.

Vul onderstaand formulier in

Laat je gegevens achter
Opleiding Categorie:
Opmerking:

Wat wil je inplannen?

Super leuk dat je wil gaan plannen! Maak uit onderstaande opties een keuze door erop te klikken en klik dan op volgende.

Jouw gegevens

Vul hieronder jouw gegevens in en klik op volgende. Dan kun je een datum kiezen! Heb je ergens iets niet goed ingevuld? Je kunt altijd op vorige klikken.

Inplannen

Hieronder vind je alle data. Heb je bij stap 1 meerdere producten/diensten gekozen? Let dan op de verschillende tabjes hieronder. Heb je alles bekeken en ingevuld, klik dan onderaan op volgende.

Gegevens aanvullen

We hebben nog een paar gegevens van je nodig om de aanmelding compleet te maken. Ook vind je hier een overzicht van waar jij je voor aanmeldt. Klopt het niet? Je kunt onderaan nog op vorige klikken. Heb je alles ingevuld? Klik dan op Aanmelding bevestigen.

Jouw inschrijving