Trekker rijbewijs (T)

Korte en snelle T-rijbewijs opleiding

Opleiding Trekkerrijbewijs

Wist je dat je bij Van Buren profiteert van de laagste prijsgarantie? En dat je gaat lessen in een splinternieuwe Claas Arion 610? Het T-rijbewijs is sinds 1 juli 2015 verplicht voor het besturen van landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en mobiele machine (MM) op de openbare weg. Wij zorgen dat je het trekkerrijbewijs snel op zak hebt, zodat jij de weg op kunt!

Leer voor je theorie

Volg onze korte theoriecursus om je goed voor te bereiden op het examen.

Theorie-examen

Op je theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels weet en verkeersinzicht hebt.

Praktijklessen

Je doet praktijkervaring op in een splinternieuwe Claas Arion 610.

Slaag voor je T-Rijbewijs

Slaag voor je praktijkexamen en rol zelfverzekerd de openbare weg op.

Praktijklessen en het examen

Lessen in een aandachtstrekker

Onze ervaren instructeurs bereiden je met de praktijklessen voor op het praktijkexamen. In de lessen leer je het voertuig volledig beheersen. Je leert binnen en buiten de bebouwde kom rijden in een splinternieuwe Claas Arion 610. Daarnaast zorgen wij dat je alle bijzondere verrichtingen beheerst. Van Buuren adviseert om een aantal lessen achter elkaar te plannen zodat je de praktijk snel oppikt en minder lesuren nodig hebt.

Bij je eerste praktijkles adviseren we hoeveel uren je nodig hebt en bepalen we samen jouw lespakket. Voordat je aan het praktijkexamen deelneemt is het belangrijk dat je het theorie-examen hebt behaald. Voor onze theorie opleiding, klik hier.

Er zijn uitzonderingen

Wanneer is een T-rijbewijs verplicht?

Het trekker rijbewijs is verplicht wanneer je met landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) of mobiele machine (MM, voorheen MMBS) op de openbare weg gaat rijden. De verplichting geldt voor MM voertuigen die aan de voorkant breder zijn dan 1.30 meter. Rijd je alleen op eigen terrein en paden? Dan is een T-Rijbewijs niet verplicht. Je hoeft ook geen trekker rijbewijs te behalen wanneer je een MM voertuig bestuurt die smaller is dan 1.30 meter. Het trekker rijbewijs biedt tevens de bevoegdheid om een LBT en MM met aanhangwagen te besturen.

T-Rijbewijs verplicht

Wanneer je met een LBT of MM (voorkant breder dan 1.30m) op de openbare weg gaat rijden.

T-Rijbewijs niet verplicht

Wanneer je alleen op eigen terrein en paden rijd, of een MMBS bestuurt die aan de voorkant smaller is dan 1.30 meter.

De uitzonderingen

Het T-rijbewijs is vrij nieuw en hierdoor kan het zijn dat er voor jou een uitzondering geldt. Kijk hieronder bij “veel gestelde vragen” voor alle uitzonderingen

Welk pakket bij jou past bespreekt de instructeur met jou na de adviesles. Plan hier alvast je adviesles!

Meer dan 100.000 geslaagden
Vaste instructeur
In termijnen betalen
Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe jouw rijopleiding voor je trekkerrijbewijs eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Alle uitzondering voor T rijbewijs

Het T-rijbewijs is ingevoerd om de verkeersveiligheid voor landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en mobiele machine (MM) te verbeteren. Er gebeurden relatief veel ongelukken met andere weggebruikers op de openbare weg. Ook hadden bijna alle Europese landen al een T-rijbewijs. Vóór de invoering kreeg je bij het behalen van een B-rijbewijs automatisch het T-rijbewijs bijgeschreven. Omdat dit nu aangepast is gelden er uitzonderingen.

Rijbewijs B behaald voor de invoerdatum
Wanneer je al vóór 1 juli 2015 in het bezit was van een B-rijbewijs, heb je geen T-rijbewijs nodig. Bij de verlenging van je rijbewijs wordt tot juli 2025 het trekker rijbewijs automatisch bijgeschreven.

C-rijbewijs
Het C-rijbewijs voldoet zowel vóór als na de invoerdatum van het T-rijbewijs – als trekker rijbewijs. Ga je in de toekomst voor een C-rijbewijs? Dan krijg je het T-rijbewijs direct bijgeschreven. Je hoeft met een C-rijbewijs dus geen extra opleiding voor het T-rijbewijs te volgen.

Wanneer T rijbewijs niet verplicht ?

Rijd je alleen over eigen terrein en paden? Dan is een T-rijbewijs niet verplicht. Een trekker rijbewijs is ook niet verplicht wanneer je een MM bestuurt die aan de voorkant smaller is dan 1.30 meter en een de volgende functionaliteiten heeft: maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Daarnaast mogen deze motorrijtuigen niet voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 75 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 90 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Ik heb mijn B rijbewijs voor juli 2015 behaald. Moet ik nu mijn T rijbewijs halen?

Vanaf 1 juli 2015 krijgen leerlingen het T rijbewijs niet meer automatisch op hun rijbewijs. Mocht je voor juli 2015 je B rijbewijs hebben behaald, krijg je bij het vernieuwen van je rijbewijs het T rijbewijs automatisch bijgeschreven. Bij het C rijbewijs krijg je het T rijbewijs er standaard bij.

Vanaf welke leeftijd kan ik starten met de praktijk?

Vanaf 16 jaar.

Kan ik mijn theorie-examen van de trekker ook gebruiken voor de bromfiets?

Nee, het bromfiets rijbewijs is een apart rijbewijs en hier moet een apart theorie-examen voor gedaan worden.

Wat is de opstapplek voor de praktijklessen?

De praktijkopleiding wordt gegeven in Zwolle.

Uit hoeveel vragen bestaat het theorie-examen en hoeveel moet ik er goed hebben?

​Het examen bestaat uit 50 meerkeuze vragen, waarvan je 40 vragen goed moet beantwoorden.

Vanaf welke leeftijd mag ik de theorie gaan halen?

Het theorie-examen mag je met 15,5 jaar mee starten.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Vul onderstaand formulier in

Laat je gegevens achter
Opleiding Categorie:
Opmerking:

Trekker

Jouw gegevens

Bedrijfsgegevens

Jouw inschrijving