Busrijbewijs

Bus (D)

Opleiding busrijbewijs D

Opleiding Busrijbewijs D bij Van Buuren

Jouw werkdag begint en eindigt achter het stuur. Jij houdt van een praatje en verwelkomt je passagiers met een lach! Jouw passagiers breng je met plezier van A naar B, in het binnenland of in het buitenland. Als chauffeur en reisleider ben jij het aanspreekpunt voor de passagiers. Iedere dag begin je aan een nieuw avontuur, je bent flexibel en kunt je in elke situatie redden. De bus en de passagiers zijn jouw verantwoordelijkheid. Rij jij liever ritten volgens een vast rooster? Dan kun je ook aan de slag als buschauffeur in het openbaar vervoer. Van Buuren biedt je naast de opleiding Busrijbewijs D ook een baangarantie!

Touringcar try-out

Boek online een adviesles van 2 uur in de touringcar, inclusief advies en een kostenindicatie.

Kies je pakket

Met ons advies kies je het pakket wat het beste bij jou past. Volg de opleiding busrijbewijs D mét of zonder code 95.

Haal je theorie

De theorie bestaat uit 2 of 3 examens: verkeer & techniek, administratie en cases.

Slaag voor je busrijbewijs

Slaag voor je praktijkexamen en begin je nieuwe baan als buschauffeur.

Onze instructeurs zijn praktijkmensen

Kom als winnaar uit de bus

Zoek jij een baan als touringcarchauffeur en ben je nog niet in het bezit van een busrijbewijs? Touringcarbedrijven bieden een baangarantie aan voor nieuwe chauffeurs. Bij een opleiding busrijbewijs D bij Van Buuren komt je toekomstige werkgever zelfs in aanmerking voor een subsidie van € 2000,- via de stichting FSO. Klik hier voor meer informatie over deze subsidie.

Boek online een proefles, daarin geven we je advies over welk lespakket het beste bij jou past.

Welk pakket bij jou past bespreekt de instructeur met jou na de adviesles. Plan hier alvast je adviesles!

Meer dan 100.000 geslaagden
Vaste instructeur
In termijnen betalen
Opleiding busrijbewijs

De route naar jouw Busrijbewijs

Als touringcarchauffeur komt er meer bij kijken dan alleen rijden. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het voertuig en de reis, maar ook voor het welzijn van je passagiers. Om te slagen voor het busrijbewijs D leg je een theorie- en praktijkexamen af. Met het busrijbewijs D zonder code 95 mag je alleen privé voertuigen besturen. Wil je aan de slag als touringcarchauffeur? Dan voltooi je de opleiding busrijbewijs mét code 95.

Theorie

De theorie bestaat uit drie examens: verkeer & techniek, administratie en een derde deel voor beroepschauffeurs.

Medische keuring

Voordat je kunt deelnemen aan het praktijkexamen, vul je een gezondheidsverklaring in. Daarnaast laat je jezelf keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde Arbodienst. Wel zo fijn dat je hiervoor terecht kunt bij onze Arbo Arts bij de vestigingen Ermelo, Lelystad en Zwolle.

Praktijk

Het praktijkgedeelte leg je af onder toezicht van het CCV (Contactcommissie Vakbekwaamheid, onderdeel van het CBR) en bestaat uit het praktijkexamen D. Ga je het busrijbewijs D inzetten voor je beroep? Dan voltooi je naast het praktijkexamen D ook de praktische toets en de toets besloten terrein op ons eigen oefenterrein. Je mag het praktijkexamen doen, zodra je de theorie-examens hebt behaald.

Goudeerlijke beoordelingen

Onze geslaagden vertellen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die al een rijopleiding hebben afgerond bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review D rijbewijs

In het begin vond ik het lastig, maar na de goede motivatie door Frans, begon ik er steeds meer plezier in te krijgen en nu geniet ik erg van het rijden. Bedankt Frans!

Ruud, Amersfoort

Review D rijbewijs

In 2 keer geslaagd. Top rijschool! Aardige en kundige mensen.

Marleen, Ermelo

Review D rijbewijs

Ik heb met veel plezier mijn rijlessen gevolgd bij André. Grapjes maken kan hij wel, de ene nog flauwer dan de ander. Ik ben in 1 keer geslaagd en kan nu aan mijn nieuwe baan beginnen!

Petra, Doornspijk

Review D rijbewijs

Frans en Andre, jullie zijn toppers! Heel goed in hun vak. Ook de planning en de andere mensen van kantoor, petje af. Ze hebben heel goed meegedacht met mij en veel voor me gedaan zodat ik snel kon afrijden. Dank je wel!

Frans, Nijkerk

Review D rijbewijs

Zeer prettige lessen gehad. Capabele docenten. Gezelligheid tijdens de lessen. Goed meedenken op kantoor. Top Van Buuren!

Evert, Putten

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe jouw rijopleiding voor je busrijbewijs eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie uit het STAP-budget. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Hoe oud moet ik zijn voor het praktijkexamen?

Er geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Deze minimumleeftijd van 18 jaar geldt alleen als het rijbewijs wordt gehaald in combinatie met code 95. Zonder code 95 wordt de minimumleeftijd voor het D-rijbewijs 21 jaar.

Hou oud moet ik zijn voor het theorie-examen?

Vanaf 17 jaar mag je een theorie examen doen voor het D rijbewijs bij het CBR.

Wanneer heb je een touringcar rijbewijs nodig?

Voor het besturen van een touringcar/bus met meer dan 8 passagiers (de bestuurder niet meegerekend) heb je een touringcar rijbewijs nodig.

Wat zijn de mogelijkheden om de theorie te behalen?

We bieden een theorieopleiding aan op iedere vestiging. De stof wordt door het merendeel niet als moeilijk ervaren, maar wel als veel stof. Daarom kiest vrijwel iedereen voor de theorieopleiding. Natuurlijk is het mogelijk om de theorie via zelfstudie te behalen. Bij ons kun je dan het lesmateriaal en de examens aanschaffen.

Wat houdt code 95 in en wat moet ik daarvoor halen?

Het vakbekwaamheidscertificaat is de huidige benaming voor het oude chauffeursdiploma. Wanneer je beroepsmatig aan de slag gaat ben je verplicht om alle vakken vakbekwaamheid (module 1, 2 en 3) te behalen. Daarnaast moet je nog een praktische toets + toets besloten terrein afleggen. Wanneer je hier allemaal voor geslaagd bent, ben je in het bezit van code 95. Om code 95 te behouden dien je eens in de 5 jaar nascholing te volgen.

Twijfel je of jij code 95 moet halen? Klik dan hier.

Moet ik gekeurd worden? Hoe gaat dit in z’n werk?

Een medische keuring voor de vrachtauto is verplicht. Je kan dit via ons regelen, tijdens de lessen Vakbekwaamheid Module 1 komt er een arbo arts. Je betaalt dan voor een keuring €72,50. Liever zelf regelen? Vraag een eigen verklaring aan bij het gemeentehuis, of digitaal bij het CBR en regel een arbo arts voor de keuring.
TIP! Laat je je keuren voor C? Vink dan ook CE/D aan op de eigen verklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden. Dit geldt ook voor als je bijvoorbeeld CE gaat doen, dan zou je dus rijbewijs D aan kunnen kruisen.

Bieden jullie baangarantie aan?

​Ja wij bieden baangarantie. Onze dochteronderneming Vrachtbaan kan jou hierover informeren. Iedere 2 weken organiseren zij een informatieavond waar je vrijblijvend naar toe kunt. Voor meer informatie over Vrachtbaan en de baangarantie, klik hier.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

​De locaties waar de theorie-opleidingen worden gegeven zijn Ermelo, Zwolle en Lelystad. Voor de praktijk rijden wij vanaf Ermelo. Bij veel aanmeldingen vanuit bijvoorbeeld een bedrijf, is er overleg mogelijk over de optie om vanaf locatie te lessen.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

De grootste opleider in de regio

Van Buuren wijst je de weg

Van Buuren staat bekend om de chauffeursopleidingen van hoge kwaliteit. Wij zorgen ervoor dat je alles leert om goed te functioneren als nationaal- en internationaal chauffeur. Van Buuren is één van de weinige opleiders in Nederland die de opleiding busrijbewijs verzorgt voor particulieren, zonder BTW! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld en kun je opleiding betalen in termijnen. Wij leveren maatwerk en gaan graag met je in gesprek over alle mogelijkheden.

STAP-budget

We wijzen je graag op het STAP-budget. Met deze subsidie kun je een deel van het busrijbewijs D bekostigen! Dit is een eenmalig bedrag van maximaal € 1000,- voor werkzoekenden en werkenden.

(Droom)baangarantie en subsidie via de stichting FSO!

Ben jij op zoek naar een baan als touringcarchauffeur maar ben je nog niet in het bezit van een busrijbewijs? Via de stichting FSO kan jouw toekomstige werkgever € 2000,- subsidie aanvragen om jou een droombaan aan te bieden!
(Link naar subpagina)

Leslocaties

De theorielessen worden gegeven in Ermelo, Zwolle en Lelystad. De praktijklessen worden gegeven vanaf Ermelo.

Spoedopleiding

Wil je in korte tijd de opleiding busrijbewijs D voltooien? Dan kun je een afspraak maken voor een proefles. Tijdens deze 2 uur durende rijles wordt gekeken of je klaar bent voor het rijbewijs D. Het merendeel slaagt bij een spoedopleiding tussen de 3 tot 5 dagen.

Theorie

Voor het besturen van privévoertuigen neem je deel aan twee theorie-examens. Wanneer je beroepschauffeur wilt worden, komt daar een derde theorie deel bovenop. De toetsen vinden plaats op ons eigen terrein.

Het theoriegedeelte van het busrijbewijs D bestaat uit twee onderdelen:

  • Theorie deel 1 (RV1, verkeer en techniek) 50 meerkeuzevragen
  • Theorie deel 2 (R2D, administratie) 40 meerkeuzevragen

Het theoriegedeelte van het busrijbewijs D mét code 95 bestaat uit drie onderdelen (voor beroepschauffeurs):

  • Theorie deel 1 (RV1, verkeer en techniek) 50 meerkeuzevragen
  • Theorie deel 2 (V2D, administratie) 50 meerkeuzevragen
  • Theorie deel 3 (V3D, cases) 45 meerkeuzevragen

Lees hier meer over de theorie opleiding voor rijbewijs D.

Medische keuring

Een medische keuring voor het busrijbewijs D is verplicht. Het is mogelijk om dit via Van Buuren te regelen. De medische keuring kun je laten uitvoeren door onze Arbo Arts bij de vestigingen Ermelo, Lelystad en Zwolle. De kosten bedragen €75,-. Lees meer over de medische keuring, klik hier.

Praktijk

Het praktijkexamen voor het busrijbewijs D zonder code 95 bestaat uit een onderdeel:

  • Praktijkexamen D: rijklaar controle, professioneel rijgedrag, verkeersgedrag, bijzondere verrichtingen, voertuigbeheersing, ergonomie en veiligheid.

Het praktijkexamen voor het busrijbewijs D met code 95 bestaat uit drie onderdelen (voor beroepschauffeurs):

  • Praktische toets (op eigen oefenterrein): beroepshouding, omgang met passagiers, bagage vervoeren, voorkomen van criminaliteit & illegaliteit, voorkomen van fysieke risico’s, invullen van een schadeformulier en maatregelen bij noodsituaties.
  • Toets besloten terrein (op eigen oefenterrein): Voertuigcontrole en manoeuvreren.
  • Praktijkexamen D: rijklaar controle, professioneel rijgedrag, verkeersgedrag, bijzondere verrichtingen, voertuigbeheersing, ergonomie en veiligheid.

Vul onderstaand formulier in

Laat je gegevens achter
Opleiding Categorie:
Opmerking:

Wat wil je inplannen?

Super leuk dat je wil gaan plannen! Maak uit onderstaande opties een keuze door erop te klikken en klik dan op volgende.

Jouw gegevens

Vul hieronder jouw gegevens in en klik op volgende. Dan kun je een datum kiezen! Heb je ergens iets niet goed ingevuld? Je kunt altijd op vorige klikken.

Inplannen

Hieronder vind je alle data. Heb je bij stap 1 meerdere producten/diensten gekozen? Let dan op de verschillende tabjes hieronder. Heb je alles bekeken en ingevuld, klik dan onderaan op volgende.

Gegevens aanvullen

We hebben nog een paar gegevens van je nodig om de aanmelding compleet te maken. Ook vind je hier een overzicht van waar jij je voor aanmeldt. Klopt het niet? Je kunt onderaan nog op vorige klikken. Heb je alles ingevuld? Klik dan op Aanmelding bevestigen.

Jouw inschrijving