Motorrijbewijs

Motor (A)

Opleiding Motorrijbewijs

Liever met twee wielen op de weg, dan met vier in de file

Op een motor ben je één met de weg. Je voelt jezelf zoveel vrijer dan in een auto. Elke keer dat je op de motor stapt ga je een nieuw avontuur tegemoet. Droom jij van lange motortochten? Of wil je de reis naar je werk leuker maken? Start dan met het volgen van de Opleiding Motorrijbewijs bij Van Buuren. Onze opleiding staat bekend om de juiste balans tussen instructie, kennis en plezier. Start met een Try the bike en ontdek of motorrijden iets voor jou is.

Try the bike

Boek online je eerste motorrijles en ervaar zelf wat motorrijden met je doet.

Kies je pakket

Met ons advies kies je het pakket wat het beste bij jou past.

Haal je theorie

Met twee avondsessies en een cursusboek ga je perfect voorbereid je examen in.

Motorrijbewijs behaald

90% van onze cursisten slaagt bij het eerste examen. Wij gaan ervan uit dat jij hierbij hoort.

Begeleid door ervaren instructeurs

Klaar voor de start?

Van Buuren is de grootste rijschool in de regio en beschikt over ervaren instructeurs. Zij zullen jou begeleiden naar jouw motorrijbewijs. Na het proefrijden op de motor (Try the bike) geven we je advies over welk lespakket het beste bij jou past. Zo kan jij de beste keuze maken.

Je kunt meteen beginnen met lessen zodra je 18 bent, je B rijbewijs in bezit hebt of over een geldig theorie A-certificaat beschikt.

Welk pakket het beste bij jou past bespreekt de instructeur met jou na de adviesles. Plan hier alvast je adviesles!

Meer dan 100.000 geslaagden
Vaste instructeur
In termijnen betalen
Hier bestaat jouw motorrijopleiding uit

Het draait om de juiste Motor(iek)

Om je goed voorbereid de weg op te laten gaan, beginnen we met motorrijlessen op een afgesloten terrein. Hier leren we je alle basisprincipes van het motorrijden. Vervolgens gaan we samen de weg op en leren we je deel te nemen aan het verkeer. Het motorrijbewijs bestaat uit 3 delen: de theorie, Algemene Voertuigbeheersing (AVB) en Algemeen Verkeersdeelname (AVD). Voordat je het AVD examen gaat doen moet je het theorie-examen hebben behaald.

Theorie

In twee avondsessies nemen we alle theoriestof met je door en testen we je kennis met examentrainingen.

Algemene Voertuigbeheersing (AVB)

Tijdens dit 20 minuten durende examen moet je verschillende bijzondere verrichtingen uitvoeren op de motor.

Algemene Verkeersdeelname (AVD)

Na het AVB examen ga je de weg op met jouw examinator en rij-instructeur. De examinator let onder andere op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Goudeerlijke beoordelingen

Onze geslaagden vertellen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die al een rijopleiding hebben afgerond bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review A rijbewijs

Motor rijbewijs gehaald alles goed voor mekaar, fijne motoren, kleding en helmen te leen, goeie instructeurs, handige app voor lessen bijhouden en betalen. Goeie rijschool!

Bob, Zwolle

Review A rijbewijs

Heel gaaf pak gekocht, instructeur had me goed geholpen bij het uitzoeken. Lessen waren leuk.

Frank, Kampen

Review A rijbewijs

In 1 keer mijn motorrijbewijs gehaald bij Van Buuren. Instructeur is echt top. Neemt de tijd voor je, is serieus, maar komt ook met een grapje tussendoor.

Angela, Zwolle

Review A rijbewijs

Hele leuke lessen gehad bij Michael. Wat een fantastische instructeur! Ik heb hem ook op de auto gehad, dus heel leuk nu bij de motor.

Fleur, Zwolle

Review A rijbewijs

Les gehad van John en Thomas. Thomas is een jonge enthousiaste, ietwat drukke instructeur. Zijn enthousiasme is erg aanstekelijk. John weet waar hij het over heeft en is erg bekwaam.

Piet, Harderwijk

Review A rijbewijs

Heb mijn motorrijbewijs gehaald in Ermelo. Leuke instructeurs! Thomas gaf theorie (heel enthousiast!) en John gaf de praktijklessen. Heel veel geleerd.

Paula, Ermelo

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe jouw rijopleiding voor je motorrijbewijs eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 30 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 60 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Wat kan ik verwachten tijdens praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)?

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt 55 minuten.
Eerst krijg je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereiding- en controlehandelingen bij de examenmotor.

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rijinstructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Wat kan ik verwachten tijdens het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)?

Voor het praktijkexamen voertuigbeheersing A voer je zeven van de twaalf mogelijke oefeningen uit. Deze oefeningen zijn ingedeeld in vier clusters. Uit elke cluster (behalve cluster 1) krijg je twee oefeningen. De verplichte oefening en een oefening naar keuze van de examinator.
Cluster 1
Lopen met de motor, achteruit inparkeren en op de standaard zetten (deze oefening is verplicht).
Cluster 2
Halve draai, langzame slalom, denkbeeldige 8, wegrijden uit een parkeervak, stapvoets rijden.
Cluster 3
Uitwijk oefening, snelle slalom, vertragings oefening.
Cluster 4
Noodstop, stopproef en precisiestop.
Elke oefening mag je bij onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen dien je vijf van de zeven oefeningen succesvol af te ronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit.

Wat voor kleding moet ik aan en waar koop ik goede kleding?

Je bent verplicht om een goedgekeurde helm te dragen; deze hebben wij voor je te leen.
Je draagt handschoenen die de hand bedekken en zoveel mogelijk ook het polsgewricht, deze hebben wij voor je te leen.
Je draagt hoge schoenen of laarzen die de enkel bedekken.
Je draagt stevige kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken.
Op elke vestiging van Van Buuren kun je motorkleding aanschaffen. We hebben een ruim assortiment met veel verschillende helmen, schoenen, jassen, broeken, handschoenen etc. En als we het niet op voorraad hebben, bestellen we het voor je!

Wat moet ik meenemen tijdens de lessen?

Rijbewijs B of een geldig theorie A certificaat. Daarnaast beschermende kleding. Meer informatie over kleding vind je verder in de veelgestelde vragen.

Er zijn verschillende motorrijbewijzen. Welke geldt voor mij?

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar of kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 21 jaar (was 24 jaar). Er komt dan een code 80 op het rijbewijs. Na 2 jaar vervalt de code 80. Denk eraan dat je wel je rijbewijs opnieuw aanvraagt na die 2 jaar. Anders moet je wachten tot je 24 jaar bent. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor (>15 kw), een A1 motor of een A2 motor. Na 2 jaar of bij het bereiken van de leeftijd van 24 jaar, mag je op een tweewielige A motor rijden.

Ben je 24 jaar en ouder en wil je het motorrijbewijs behalen? Dan mag je gelijk voor het ‘zware’ rijbewijs, rijbewijs A.

Ben je in het bezit van je A2 rijbewijs en wil je graag je A rijbewijs halen? Als je 2 jaar in het bezit bent van je A2 rijbewijs en je bent 24 jaar of ouder, dan kun je een combi-examen doen. Dit houdt in dat je AVB en AVD in 1 examen gaat doen. Je hoeft niet opnieuw je theorie te behalen. We rijden graag een les met je om te kijken of je klaar bent voor dit examen.

Ik wil graag mijn motorrijbewijs halen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het motorrijbewijs bestaat uit 3 delen; theorie, AVB (algemene voertuig beheersing) en AVD (algemeen verkeersdeelname). Je kunt meteen beginnen met lessen zodra je 18 bent, je B rijbewijs in bezit hebt of een geldig theorie A certificaat. Voordat je een AVD examen gaat doen, moet je je theorie wel behaald hebben. Tijdens je eerste les gaat de instructeur ook bekijken wat je kunt, en geeft indien mogelijk een advies welk lespakket je nodig zult hebben.

Krijg ik les van 1 instructeur?

Ja, je krijgt vanaf de eerste rijles altijd een vaste instructeur en een vast voertuig. Alleen door vakantie of ziekte kan dit incidenteel een keer wijzigen. We doen er alles aan om jouw rijlessen gewoon door te laten gaan.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 2 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.
Helaas kun je een examen niet kosteloos annuleren.

Een motorrijopleiding die bij je past

De Bikers Code

Iedereen is welkom bij Van Buuren en daarom bieden wij graag een opleiding aan die bij jou past. We raden je aan om te beginnen met een Try the bike. Zo kun je onze motoren, instructeurs en manier van lesgeven ervaren. Tijdens de eerste rijles gaan we met je in gesprek en geven we advies over het verdere verloop van je motorrijopleiding. Zo kunnen we een opleiding voor je samenstellen die aansluit op jouw wensen en behoeften.

Try the bike

Twijfel je of motorrijden iets voor jou is? Schrijf je dan geheel vrijblijvend in voor Try the Bike! Tijdens deze motorrijles kun je erachter komen of je de motorrijopleiding wilt volgen.

Motorrijbewijzen

Voor elk motorrijbewijs geldt een minimumleeftijd. Het is afhankelijk van het type rijbewijs welke motor je mag besturen. Bekijk bij de veelgestelde vragen welke voor jou geldt.

Spoedopleiding motor

Sneller de opleiding Motorrijbewijs volgen? Het is mogelijk om binnen 10 dagen je motorrijopleiding te voltooien!

Motorkleding op elke vestiging

Bij je eerste les kun je alle benodigde kleding van ons lenen. Daarna je eigen kleding aanschaffen? Op elke vestiging vind je een ruim assortiment aan motorkleding.

Theorie

Ook wanneer je al langere tijd jouw autorijbewijs hebt is het verstandig om te leren voor je motor theorie-examen. Er is in de laatste jaren veel veranderd en de vraagstelling van het CBR heeft ook wat uitleg nodig.

Cursus Motortheorie
De cursus motortheorie doen we in twee avondsessies waarbij alle theoriestof wordt doorgenomen en via examentrainingen wordt geoefend. Jouw motorinstructeur is tevens je docent en geeft de beste tips zodat jij zelfverzekerd je theorie-examen in kunt gaan. Ook geeft de cursus je de mogelijkheid om al jouw vragen te stellen. Na de cursus heb je nog een paar dagen de tijd om alles goed te leren met behulp van het cursusboek. Zo ben je perfect voorbereid voor het examen! Wij reserveren voor jou het examen zodat je daar zelf geen omkijken naar hebt. Bekijk hier meer informatie over de motortheorie opleiding.

Algemene Voertuigbeheersing (AVB)

Op een afgesloten terrein leer je tijdens motorrijles de basisprincipes van het motorrijden. Je begint met de twaalf bijzondere verrichtingen op de motor. Tijdens het 20 minuten durende examen moet je vier verplichte verrichtingen en drie verrichtingen die de examinator kiest goed uitvoeren. Als je slaagt voor het examen voertuigbeheersing mag je deelnemen aan het examen Algemene Verkeersdeelname. Het uitslagformulier dat je na het examen krijgt is een jaar geldig.

Algemene Verkeersdeelname (AVD)

Nadat je geslaagd bent voor het examen Algemene Voertuigbeheersing, begin je met het examen op de openbare weg. Het praktijkexamen verkeersdeelname voor de motor duurt 55 minuten. Tijdens de examenrit volgen de examinator en je rij-instructeur je in een auto. De examinator let onder andere op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na afloop van het examen Algemene Verkeersdeelname vertelt de examinator de uitslag in het examencentrum.

Gezondheidsverklaring
Voordat je op examen gaat is het belangrijk dat je gezondheidsverklaring goedgekeurd is door het CBR. Vraag de gezondheidsverklaring op tijd aan (bij het begin van je motoropleiding) met je DigiD via mijn.cbr.nl.

Vul onderstaand formulier in

Laat je gegevens achter
Opleiding Categorie:
Opmerking:

Wat wil je inplannen?

Super leuk dat je wil gaan plannen! Maak uit onderstaande opties een keuze door erop te klikken en klik dan op volgende.

Jouw gegevens

Vul hieronder jouw gegevens in en klik op volgende. Dan kun je een datum kiezen! Heb je ergens iets niet goed ingevuld? Je kunt altijd op vorige klikken.

Inplannen

Hieronder vind je alle data. Heb je bij stap 1 meerdere producten/diensten gekozen? Let dan op de verschillende tabjes hieronder. Heb je alles bekeken en ingevuld, klik dan onderaan op volgende.

Gegevens aanvullen

We hebben nog een paar gegevens van je nodig om de aanmelding compleet te maken. Ook vind je hier een overzicht van waar jij je voor aanmeldt. Klopt het niet? Je kunt onderaan nog op vorige klikken. Heb je alles ingevuld? Klik dan op Aanmelding bevestigen.

Jouw inschrijving