Voor het besturen van een vrachtwagen met aanhanger heb je een CE rijbewijs nodig. Dit rijbewijs is vereist voor combinaties waarbij het trekkende voertuig een vrachtauto is (categorie C) en er een aanhanger of oplegger wordt getrokken die zwaarder is dan 750 kg. Bij lichtere voertuigcombinaties kan soms een BE rijbewijs volstaan. De precieze categorie hangt af van het totale gewicht van de combinatie en het type voertuig.
Welk rijbewijs heb je nodig voor een vrachtwagen met aanhanger?
Voor het besturen van een vrachtwagen met aanhanger is in de meeste gevallen een CE rijbewijs vereist. Dit rijbewijs geeft je de bevoegdheid om met zware voertuigcombinaties te rijden waarbij het trekkende voertuig een vrachtauto is (categorie C) en er een aanhanger wordt getrokken die zwaarder is dan 750 kg. Het CE rijbewijs is de meest complete rijbewijscategorie voor vrachtwagen-aanhangercombinaties.
In sommige specifieke situaties kan een BE rijbewijs volstaan. Dit is het geval wanneer je rijdt met een lichtere vrachtautocombinatie waarbij het trekkende voertuig niet zwaarder is dan 3.500 kg en de aanhanger een maximale massa heeft van 3.500 kg. De totale combinatie mag dan niet zwaarder zijn dan 7.000 kg.
Heb je alleen een C rijbewijs? Dan mag je wel een vrachtwagen besturen, maar slechts met een lichte aanhanger tot maximaal 750 kg. Voor zwaardere aanhangers heb je echt dat CE rijbewijs nodig, wat een uitbreiding is op je C rijbewijs.
Verschil tussen C, CE en BE rijbewijs
De verschillende rijbewijscategorieën voor vrachtwagens en aanhangers kunnen verwarrend zijn. Laten we het verschil duidelijk maken:
Met een C rijbewijs mag je alleen een vrachtwagen besturen met een maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kg. Je mag hierbij een aanhangwagen meenemen die niet zwaarder is dan 750 kg. Dit rijbewijs is geschikt voor ‘solo’ vrachtwagens en is de basis voor het CE rijbewijs.
Met een CE rijbewijs mag je een vrachtwagen (C) besturen met daarachter een aanhangwagen of oplegger die zwaarder is dan 750 kg. Er zit geen maximale gewichtsbeperking aan deze combinatie, wat betekent dat je met dit rijbewijs de zwaarste combinaties op de weg mag besturen, zoals opleggers en trekker-oplegercombinataties. Dit maakt het CE rijbewijs zeer waardevol in de transportsector.
Een BE rijbewijs is veel beperkter. Hiermee mag je een personenauto of lichte bestelwagen (B) besturen met een aanhangwagen die zwaarder is dan 750 kg. De totale toegestane combinatiemassa mag echter niet meer zijn dan 7.000 kg. Dit rijbewijs is niet toereikend voor het besturen van echte vrachtwagencombinaties.
Eisen en voorwaarden voor het CE rijbewijs
Voordat je een CE rijbewijs kunt halen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Allereerst moet je al in het bezit zijn van een geldig C rijbewijs. De minimumleeftijd voor het CE rijbewijs is 18 jaar, maar voor beroepsmatig gebruik is dit 21 jaar, tenzij je de basiskwalificatie beroepschauffeur hebt behaald.
Een medische keuring is verplicht. Tijdens deze keuring worden je gezichtsvermogen, gehoor en algemene gezondheid beoordeeld om te bepalen of je veilig een zware voertuigcombinatie kunt besturen. Je moet ook een Gezondheidsverklaring indienen bij het CBR.
De CE rijopleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Voor het theoriegedeelte moet je kennis opdoen over specifieke onderwerpen zoals voertuigtechniek, belading, en het manoeuvreren met lange voertuigcombinaties. Het praktijkexamen is uitdagend en test je vaardigheden in het rijden, manoeuvreren en achteruitrijden met een vrachtwagen-aanhangercombinatie. Wil je meer weten over de CE rijopleiding en wat deze precies inhoudt? Bij Van Buuren Opleidingen helpen we je graag verder.
Wat is Code 95 en waarom is het belangrijk?
Code 95 is een aantekening op je rijbewijs die aangeeft dat je als beroepschauffeur vakbekwaam bent. Deze code is wettelijk verplicht voor iedereen die beroepsmatig goederen vervoert met een voertuig waarvoor een C of CE rijbewijs nodig is. Zonder Code 95 mag je wel een vrachtwagen met aanhanger besturen, maar niet beroepsmatig!
Om je Code 95 te behouden, moet je elke vijf jaar minimaal 35 uur aan nascholing volgen. Deze nascholing bestaat uit verschillende modules die je kennis en vaardigheden als chauffeur verbeteren, zoals Het Nieuwe Rijden, ladingzekering, en verkeersveiligheid.
Voor werkgevers in de transportsector is het belangrijk dat hun chauffeurs beschikken over zowel het juiste rijbewijs als Code 95. Controles zijn streng en de boetes voor het rijden zonder geldige Code 95 kunnen oplopen tot honderden euro’s, zowel voor de chauffeur als voor de werkgever.
Stappen om je rijbewijs voor vrachtwagen met aanhanger te halen
Wil je een CE rijbewijs halen? Volg dan deze stappen:
Begin met het behalen van je C rijbewijs als je dit nog niet hebt. Dit is een verplichte voorwaarde. Daarna vraag je een Gezondheidsverklaring aan bij het CBR en doorloop je de medische keuring. Deze stappen kun je soms al parallel aan je C-opleiding doen.
Vervolgens start je met de theoretische voorbereiding voor het CE rijbewijs. De theorie bouwt voort op wat je al geleerd hebt voor je C rijbewijs, maar richt zich specifiek op het rijden met aanhangwagens en opleggers. Na het behalen van je theorie-examen (indien nodig) begin je met de praktijklessen.
Tijdens de praktijkopleiding leer je manoeuvreren met de combinatie, achteruitrijden, aankoppelen en afkoppelen van de aanhanger, en natuurlijk het rijden op de openbare weg. Dit vraagt om specifieke vaardigheden die je alleen met voldoende oefening onder de knie krijgt. De gemiddelde doorlooptijd voor een CE opleiding is 2 tot 3 weken bij intensieve training.
Veelgestelde vragen over rijbewijzen voor vrachtwagencombinaties
Mag je met C rijbewijs een kleine aanhanger trekken? Ja, met een C rijbewijs mag je een aanhanger tot 750 kg trekken. Voor zwaardere aanhangers heb je het CE rijbewijs nodig.
Zijn er overgangsregelingen voor chauffeurs die al jaren met vrachtwagen-aanhangercombinaties rijden? In sommige gevallen kunnen chauffeurs die hun rijbewijs hebben behaald vóór bepaalde wijzigingen in de regelgeving aanspraak maken op overgangsregelingen. Dit is echter afhankelijk van wanneer je je rijbewijs hebt behaald en onder welke voorwaarden.
Gelden in het buitenland dezelfde regels? Binnen de EU zijn de categorieën geharmoniseerd, maar er kunnen lokale verschillen zijn in de toepassing van de regels. Controleer altijd de specifieke regelgeving van het land waar je naartoe gaat, vooral buiten de EU.
Carrièremogelijkheden met een CE rijbewijs
Met een CE rijbewijs en Code 95 openen zich veel deuren in de transportsector. Je kunt aan de slag als internationaal vrachtwagenchauffeur, binnenlands transporteur, of specialiseren in bijvoorbeeld exceptioneel transport, tanktransport of het vervoer van gevaarlijke stoffen (met aanvullende certificaten).
De salarisindicatie voor chauffeurs met CE rijbewijs ligt gemiddeld tussen de €2.200 en €3.000 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en specialisatie. Met overwerk en internationale routes kan dit oplopen. Het arbeidsmarktperspectief is momenteel zeer gunstig door een aanhoudend tekort aan gekwalificeerde chauffeurs.
Wil je verder groeien in de transportsector? Met aanvullende opleidingen kun je doorgroeien naar functies als planner, transportleider of zelfs ondernemer met je eigen transportbedrijf. Het CE rijbewijs vormt hiervoor een solide basis en opent de deuren naar een veelzijdige carrière in transport en logistiek.