Module 1 - 3 uitgelegd

Vakbekwaamheid rijbewijs C1

Module 1 - 3

Vakbekwaamheid rijbewijs C1

Begin met de theorie! Wil je snel in het bezit komen van je rijbewijs C1, dan is het verstandig om met de theorie te beginnen.

Theorie voor gebruik Camper (privé gebruik):
Om het rijbewijs te halen moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat RMV1-C1.

Theorie voor gebruik C1 chauffeur (beroepsmatig):
Wil je beroepsmatig als chauffeur aan de slag, op een voertuig tussen de 3500 kg en 7500 kg? Dan is het ook mogelijk om vakbekwaam te worden voor deze categorie. De verplichte examens zijn dan:

 • RVM1-C1
 • VM2-C
 • VM3-C
 • ​Toets Besloten Terrein
 • Praktische Toets
 • C1 Praktijkexamen

De theorie kan klassikaal of via zelfstudie gevolgd worden! Wij raden aan dit klassikaal te volgen, omdat het heel veel stof is. De docent behandelt dit op een leuke manier en je kunt direct vragen stellen als je een onderdeel niet begrijpt.

Module 1 - RVM1-C1

RVM1-C1 staat voor Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module 1, voor rijbewijs C1. In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Verkeer
 • Techniek
 • Lading
 • Wetgeving (Administratie)

Het is een zeer uitgebreide module. Wij geven deze klassikaal op al onze vestigingen. Wil je het C1 rijbewijs halen met code 95? Voorheen konden de modules door elkaar gevolgd worden. Dit is niet meer mogelijk. Je moet eerst module 1 afgerond hebben voordat je module 2 en 3 afrondt.

Examen
Het examen bevat 65 vragen en duurt 80 minuten. Bij 52 of meer vragen goed, ben je geslaagd. De uitslag van het examen is 2 jaar geldig.

Module 2 - VM2-C

De tweede module – VM2-C staat voor Vakbekwaamheid Module 2, voor het C1 en C rijbewijs. Deze module is nodig om het rijbewijs C1 met code 95 te behalen. Het volgende wordt bij dit examen getoetst:

 • Voertuigkennis en optimaal gebruik voertuig
 • Basiskennis voertuigtechniek
 • Taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen
 • Elektronische en mechanische systemen
 • Lading en lading zekeren

Ook deze cursus geven wij klassikaal op al onze vestigingen. Let op; je moet het examen voor module 1 behaald hebben alvorens het examen VM2-C te volgen als je rijbewijs C1 met code 95 gaat behalen.

Examen
Het examen bevat 65 vragen en duurt 90 minuten. Vanaf 1-7-2024 zal het examen 80 minuten gaan duren. Bij 52 of meer vragen goed, ben je geslaagd. De uitslag van het examen is 2 jaar geldig.

Module 3 - VM3-C

De laatste module van de 3 – VM3-C staat voor Vakbekwaamheid Module 3, voor rijbewijs C1 en C. In deze module wordt onderstaande behandeld:

 • Wetgeving – Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit en tachograaf
 • Wetgeving – documenten
 • Veiligheid en gezondheid
 • Branche en bedrijf

Net als module 1 en 2, geven wij ook module 3 klassikaal op onze vestigingen. Let op; je moet het examen voor module 1 behaald hebben alvorens het examen VM3-C te volgen in het geval van C1 met code 95.

Examen
Het examen bevat 65 vragen en duurt 90 minuten. Vanaf 1-7-2024 zal het examen 80 minuten gaan duren. Bij 52 of meer vragen goed, ben je geslaagd. De uitslag van het examen is 2 jaar geldig.

Aanvullende informatie

 • Inclusief lesmateriaal en theorie-examens
 • Exclusief lunch
 • Toelatingseisen: minimaal 17 jaar bij het beroepsmatig volgen van het rijbewijs
 • Wil je meer informatie over het C1 rijbewijs lezen? Kijk dan op deze pagina.

Subsidie

Heb je recht op SOOB subsidie?

Alle bedrijven die SOOB afdragen voor hun medewerkers mogen subsidie aanvragen. Voor deze theorie opleiding vakbekwaamheid kun je SOOB subsidie aanvragen.

Hoe vraag je SOOB subsidie aan?

Subsidie kun je heel eenvoudig aanvragen via de website van SOOB Subsidiepunt www.soobsubsidiepunt.nl.

Als je dat nog nooit hebt gedaan kunt je het bedrijf hier éénmalig registreren. Je ontvangt een persoonlijke inlog, waarmee je vervolgens subsidie kunt aanvragen. Gemakkelijk en online. Heb je al een account? Log dan in met je persoonlijke inlog.

Meer informatie

We hebben op onze website uitgelegd welke subsidiemogelijkheden er mogelijk zijn. Klik op onderstaande button om naar die pagina te gaan.

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Ik ga op een elektrische bestelbus rijden. Welk rijbewijs heb ik nodig?

Als de elektrische bestelbus lichter is dan 3.500 kilo, dan is een B rijbewijs voldoende. Is de elektrische bestelbus zwaarder dan 3.500 kilo, maar lichter dan 7.500 kilo? Dan heb je het rijbewijs C1 nodig. Is de bestelbus zwaarder dan 7.500 kilo, dan heb je het C rijbewijs nodig.

STAP-budget mogelijk ?

Door veranderde regelgeving is het sinds 18 juli 2023 niet meer mogelijk om bij ons een training of opleiding te volgen. Meer informatie vind je hier: https://www.vanbuuren.nl/stap-budget/

 

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

1 Daagse of meerdaagse praktijkopleiding ?

Switch je van een kleine naar een grotere camper? Dan is een eendaagse praktijkopleiding iets voor jou! Neem een adviesles om zeker te weten dat jij hiervoor in aanmerking komt. Voor een meerdaagse praktijkopleiding raden we je ook aan om een adviesles te nemen. Zo kun je profiteren van ons maatwerk!

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Hoeveel mag ik vervoeren met het C1 rijbewijs?

Voor het C1 rijbewijs mag je met een maximale massa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg rijden. Komt het voertuig dat je wilt rijden over de 7.500 kg dan moet je een C-rijbewijs halen.

Moet ik gekeurd worden? Hoe gaat dit in z’n werk?

Een medische keuring voor de C1 is verplicht. Je kunt dit via ons regelen; tijdens de lessen Vakbekwaamheid Module 1 komt er een arbo arts bij ons op locatie. e betaalt dan voor een keuring €80,-. Hier kun je de keuring direct inplannen op een datum en tijd naar keuze. Liever zelf regelen? Vraag een eigen verklaring aan bij het gemeentehuis, of digitaal bij het CBR en regel een arbo arts voor de keuring.
TIP! Laat je je keuren voor C1? Vink dan ook C1E/C/D aan op de eigen verklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden.

Hoelang duurt een praktijkles?

Één les duurt bij ons 60 minuten. Je kunt ook aangeven dat je graag lessen wil rijden van 2, 3, 4 of zelfs 5 uur. Het is mogelijk om een adviesles(les van twee uur) voor het C1 rijbewijs bij ons te rijden. Tijdens deze 2 uur durende adviesles wordt gekeken naar je huidige vaardigheden. Ook wordt er, tijdens een persoonlijk gesprek, gevraagd naar je wensen m.b.t. lestijden en lengte van de lessen. Daardoor weet je meteen hoeveel de opleiding gaat kosten en wanneer en hoe laat je op examen gaat.

Welke theorie-examens moet ik halen?

Vanaf 1 juli 2022 gaat de theorie voor de transportrijbewijzen veranderen. De nieuwe theorie-examens hebben ook een andere naam, namelijk Vakbekwaamheid Module 1, 2 en 3.
Als je het C1 rijbewijs niet beroepsmatig wilt gebruiken, bestaat de theorie uit 2 delen:
Module 1 (RVM1-C1): Verkeer, techniek, lading, wetgeving (administratie)
Module 2 (VM2-C): Voertuigkennis en optimaal gebruik voertuig, basiskennis voertuigtechniek, taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen,
elektronische en mechanische systemen, lading en lading zekeren
Als je het C1-rijbewijs wel beroepsmatig wilt gebruiken, bestaat de theorie uit 3 delen:
Module 1 (RVM1-C1): Verkeer, techniek, lading, wetgeving (administratie)
Module 2 (VM2-C): Voertuigkennis en optimaal gebruik voertuig, basiskennis voertuigtechniek, taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen,
elektronische en mechanische systemen, lading en lading zekeren
Module 3 (VM3-C): Wetgeving – Arbeidstijdenwet, arbeidstijdenbesluit en tachograaf, wetgeving – documenten, veiligheid en gezondheid, en branche en bedrijf

Twijfel je of jij code 95 moet halen? Klik dan hier.

Er is een overgangsregeling voor de mensen die al begonnen zijn met de theorie voor het C1 rijbewijs vóór 1 juli 2022. Deze kun je hier lezen: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/vrachtauto/vrachtautorijbewijs-halen/nieuwe-examenstructuur/overgangsregeling.htm.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

​De locaties waar de theorie-opleidingen worden gegeven zijn Ermelo, Zwolle en Lelystad. Voor de praktijk rijden wij vanaf Ermelo. Bij veel aanmeldingen vanuit bijvoorbeeld een bedrijf, is er overleg mogelijk over de optie om vanaf locatie te lessen.

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen voor het C1 rijbewijs?

Voor het C1 rijbewijs geldt een minimumleeftijd van achttien jaar en je dient in het bezit te zijn van een geldig B rijbewijs.

Wanneer heb ik het C1/C1E rijbewijs nodig?

Als je voertuigen met een maximale massa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg wil gaan besturen (bijvoorbeeld een grotere camper, ambulance, paardenvrachtauto of kleine distributie vrachtauto), is een rijbewijs C1 voldoende. Ook wel camperrijbewijs genoemd.
Je hebt een rijbewijs C1E nodig als één van beide voertuigen (of allebei) een maximum massa (volgens kentekenbewijs) heeft van meer dan 3.500 kg. Voor een aanhangwagen met een maximum massa van minder dan 750 kg (te herkennen aan een witte kentekenplaat) voldoet rijbewijs C1, als de camper of bedrijfsauto een maximum massa heeft tussen de 3.500-7.500 kg. Voor rijbewijs C1E mogen de maximum massa’s bij elkaar opgeteld nooit boven de 12.000 kg uitkomen. Anders is rijbewijs CE nodig.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Ervaringen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die al een cursus hebben afgerond bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review C1 rijbewijs

Erg naar mijn zin gehad tijdens de rijlessen. Ik zag er best wel tegenop, maar toch de stap gezet om het te halen. Had ik het maar sneller gedaan.

Bertina, Oldebroek

Review C1 rijbewijs

Leuke, gezellige rijschool. Goede mensen op kantoor en ook Gerine is erg goed in haar vak. Ik raad Van Buuren aan!

Bart, Nunspeet

Review C1 rijbewijs

Ik raad Van Buuren aan iedereen aan! Wat een fijne rijschool. Het is persoonlijk, er wordt met je meegedacht en de lessen waren leuk en leerzaam. Blij met mijn rijbewijs.

Gert, Ermelo

Review C1 rijbewijs

Hele fijne lessen gehad bij Gerine. Nu kan ik zelfverzekerd met mijn camper op vakantie.

Bea, Ermelo

Cursus kalender

Gebruik de filters om de juiste cursus te vinden. Klik op inschrijven achter de gewenste cursus en deze komt dan in de winkelmand.

Het is niet mogelijk om in 1 bestelling zowel Particulier als Zakelijk te bestellen. Om deze reden is het niet mogelijk deze cursus aan je winkelmand toe te voegen. Mocht je deze cursus alsnog willen bestellen maak dan een losse bestelling of leeg dan de winkelmand.

Koop een theorieboek!

Op onze website www.theorieboeken.nl vind je alle theorieboeken die wij verkopen. Wij verkopen altijd een set met een theorieboek en examenvragen en raden jou aan dit ook te bestellen. Zo kun je de theorie goed leren en gelijk examens oefenen en nakijken. Op onze vestigingen verkopen wij de sets boeken ook.