Module 1 - 3 uitgelegd

Vakbekwaamheid rijbewijs C

Module 1 - 3

Vakbekwaamheid rijbewijs C

Deze kwalificatie regelt hoe je chauffeur kunt worden. In Nederland kan dit door middel van het behalen van examens bij het CCV, oftewel, de vrachtwagen theorie. Door de invoering van de nieuwe richtlijn vakbekwaamheid moeten beroepschauffeurs die hun vakbekwaamheid willen halen naast het praktijkexamen ook twee praktijktoetsen doen.

Ga je het rijbewijs privé gebruiken, dan hoef je slechts 1 module te volgen. Dit is veranderd per 1 september 2022. Ga je het rijbewijs beroepsmatig gebruiken, dan volg je 3 modules theorie en 2 praktijktoetsen.

Module 1 - RVM1-C

RVM1-C staat voor Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module 1, voor rijbewijs C. In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Verkeer
 • Techniek
 • Lading
 • Wetgeving (Administratie)

Het is een zeer uitgebreide module. Wij geven deze klassikaal op al onze vestigingen. Voorheen konden de modules door elkaar gevolgd worden. Dit is niet meer mogelijk. Je moet eerst module 1 afgerond hebben voordat je module 2 en 3 afrondt.

Examen
Het examen bevat 65 vragen en duurt 80 minuten. Bij 52 of meer vragen goed, ben je geslaagd. De uitslag van het examen is 2 jaar geldig.

Module 2 - VM2-C

De tweede module – VM2-C staat voor Vakbekwaamheid Module 2, voor het C rijbewijs. Deze module is nodig om het rijbewijs C met code 95 te behalen. Het volgende wordt bij dit examen getoetst:

 • Voertuigkennis en optimaal gebruik voertuig
 • Basiskennis voertuigtechniek
 • Taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen
 • Elektronische en mechanische systemen
 • Lading en lading zekeren

Ook deze cursus geven wij klassikaal op al onze vestigingen. Let op; je moet het examen voor module 1 behaald hebben alvorens het examen VM2-C te volgen.

Examen
Het examen bevat 65 vragen en duurt 90 minuten. Vanaf 1-7-2024 zal het examen 80 minuten gaan duren. Bij 52 of meer vragen goed, ben je geslaagd. De uitslag van het examen is 2 jaar geldig.

Module 3 - VM3-C

De laatste module van de 3 – VM3-C staat voor Vakbekwaamheid Module 3, voor rijbewijs C. In deze module wordt onderstaande behandeld:

 • Wetgeving – Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit en tachograaf
 • Wetgeving – documenten
 • Veiligheid en gezondheid
 • Branche en bedrijf

Net als module 1 en 2, geven wij ook module 3 klassikaal op onze vestigingen. Let op; je moet het examen voor module 1 behaald hebben alvorens het examen VM3-C te volgen.

Examen
Het examen bevat 65 vragen en duurt 90 minuten. Vanaf 1-7-2024 zal het examen 80 minuten gaan duren. Bij 52 of meer vragen goed, ben je geslaagd. De uitslag van het examen is 2 jaar geldig.

Aanvullende informatie

 • Je kunt alleen voor module 1 reserveren via de cursuskalender op deze pagina. Wil je je inschrijven voor module 2 en/of 3, neem dan contact met ons op via info@vanbuuren.nl of 088 – 700 1400.
 • Inclusief lesmateriaal en theorie-examen
 • Exclusief lunch
 • Toelatingseisen: minimaal 17 jaar bij het beroepsmatig volgen van het rijbewijs
 • Wil je meer informatie over het C rijbewijs lezen? Kijk dan op deze pagina.

Subsidie

Heb je recht op SOOB subsidie?

Alle bedrijven die SOOB afdragen voor hun medewerkers mogen subsidie aanvragen. Voor deze theorie opleiding vakbekwaamheid kun je SOOB subsidie aanvragen.

Hoe vraag je SOOB subsidie aan?

Subsidie kun je heel eenvoudig aanvragen via de website van SOOB Subsidiepunt www.soobsubsidiepunt.nl.

Als je dat nog nooit hebt gedaan kunt je het bedrijf hier éénmalig registreren. Je ontvangt een persoonlijke inlog, waarmee je vervolgens subsidie kunt aanvragen. Gemakkelijk en online. Heb je al een account? Log dan in met je persoonlijke inlog.

Meer informatie

We hebben op onze website uitgelegd welke subsidiemogelijkheden er mogelijk zijn. Klik op onderstaande button om naar die pagina te gaan.

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Is de adviesles gratis?

Ja, de adviesles is inderdaad gratis, bij het volgen van een praktijkopleiding. Je betaalt eerst de adviesles en als je een pakket hebt afgesproken, dan krijg je het geld weer terug!

Ik ga op een elektrische bestelbus rijden. Welk rijbewijs heb ik nodig?

Als de elektrische bestelbus lichter is dan 3.500 kilo, dan is een B rijbewijs voldoende. Is de elektrische bestelbus zwaarder dan 3.500 kilo, maar lichter dan 7.500 kilo? Dan heb je het rijbewijs C1 nodig. Is de bestelbus zwaarder dan 7.500 kilo, dan heb je het C rijbewijs nodig.

Spoedopleiding ?

Ja dat is uiteraard mogelijk! Wil je in korte tijd de opleiding tot chauffeur voltooien? Dan kun je een afspraak maken voor een adviesles. Tijdens deze 1 uur durende rijles wordt gekeken of je de praktijkopleiding binnen 5 tot 8 dagen kunt behalen. Wij leggen je dan alles uit en maken een complete (snelle) planning voor je!

STAP-budget mogelijk ?

Door veranderde regelgeving is het sinds 18 juli 2023 niet meer mogelijk om bij ons een training of opleiding te volgen. Meer informatie vind je hier: https://www.vanbuuren.nl/stap-budget/

 

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Zit er subsidie op deze cursus/opleiding?

Er zijn verschillende soorten subsidies. Volg je de opleiding of cursus particulier, dan kun je in aanmerking komen voor de subsidie Groei Vooruit. Ga je via je werk de opleiding of cursus volgen, dan kom je misschien wel in aanmerking voor bijvoorbeeld SOOB subsidie of een andere subsidie. Op onze Subsidie pagina, staat per categorie aangegeven welke subsidiemogelijkheden er zijn. Klik hier.

In wat voor vrachtauto ga ik lessen?

​We lessen in vrachtauto’s van Scania, DAF en Volvo.

Wat zijn de mogelijkheden om de theorie te behalen?

We bieden een theorieopleiding aan op iedere vestiging. De stof wordt door het merendeel niet als moeilijk ervaren, maar wel als veel stof. Daarom kiest vrijwel iedereen voor de theorieopleiding. Natuurlijk is het mogelijk om de theorie via zelfstudie te behalen. Bij ons kun je dan het lesmateriaal en de examens aanschaffen.

Wat houdt code 95 in en wat moet ik daarvoor halen?

Het vakbekwaamheidscertificaat is de huidige benaming voor het oude chauffeursdiploma. Wanneer je beroepsmatig aan de slag gaat ben je verplicht om alle vakken vakbekwaamheid (module 1, 2 en 3) te behalen. Daarnaast moet je nog een praktische toets + toets besloten terrein afleggen. Wanneer je hier allemaal voor geslaagd bent, ben je in het bezit van code 95. Om code 95 te behouden dien je eens in de 5 jaar nascholing te volgen.

Twijfel je of jij code 95 moet halen? Klik dan hier.

Moet ik gekeurd worden? Hoe gaat dit in z’n werk?

Een medische keuring voor de vrachtauto is verplicht. Je kan dit via ons regelen, tijdens de lessen Vakbekwaamheid Module 1 komt er een arbo arts. Je betaalt dan voor een keuring €80,-. Hier kun je de keuring direct inplannen op een datum en tijd naar keuze. Liever zelf regelen? Vraag een eigen verklaring aan bij het gemeentehuis, of digitaal bij het CBR en regel een arbo arts voor de keuring.
TIP! Laat je je keuren voor C? Vink dan ook CE/D aan op de eigen verklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden. Dit geldt ook voor als je bijvoorbeeld CE gaat doen, dan zou je dus rijbewijs D aan kunnen kruisen.

Wat zijn de opstapplekken voor de theorie- en praktijklessen?

De locaties waar de theorie-opleidingen worden gegeven zijn Ermelo, Zwolle en Lelystad. Voor de praktijk rijden wij vanaf Ermelo, Zwolle, Lelystad en Emmeloord. Bij veel aanmeldingen vanuit bijvoorbeeld een bedrijf, is er overleg mogelijk over de optie om vanaf locatie te lessen.

Bieden jullie baangarantie aan?

​Ja wij bieden baangarantie. Onze dochteronderneming Vrachtbaan kan jou hierover informeren. Iedere 2 weken organiseren zij een informatieavond waar je vrijblijvend naar toe kunt. Voor meer informatie over Vrachtbaan en de baangarantie, klik hier.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Uit onze ervaring is gebleken dat je 28 praktijkuren nodig hebt om te slagen voor het praktijkexamen. Na de eerste les geeft de instructeur aan of dit voldoende is, of dat het meer of minder uur worden. Zo heb je uiteindelijk een op maat gemaakte opleiding.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

​Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 3 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Ervaringen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die al een cursus hebben afgerond bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review C rijbewijs

Wat een geweldige ervaring! Ik had er een hard hoofd in toen ik begon aan de opleiding Code95, maar door de fantastische mensen bij Van Buuren en door de duidelijke en leuke manier van les geven ben ik voor alle modules in 1x geslaagd! Ik raad het iedereen aan om hier te komen voor je rijopleiding.

Joni, Almere

Review C rijbewijs

De begeleiding van Lucienne in al haar theorie klassen en in een prive les waren geweldig. Ook haar betrokkenheid en eigen ervaringen vertellen veel over haar als theorie instructeur. Ik ben blij dat ik zo snel en goed door de theorie ben gekomen, mede door haar. Bedankt Lucienne!

Gitty, Amersfoort

Review C rijbewijs

Ik heb de theorielessen voor de vrachtwagentheorie zeer prettig ervaren. Lucienne wist met de juiste balans van de leerstoffen en haar eigen ervaring alles duidelijk over te brengen.

Rico, Almere

Review C rijbewijs

Zeker de moeite waard te volgen. Zonder deze theorie word je examen een stuk lastiger. Ze behandelen goed wat je moet weten ook dingen die je niet in je boek vind!

Chris, Ermelo

Cursus kalender

Gebruik de filters om de juiste cursus te vinden. Klik op inschrijven achter de gewenste cursus en deze komt dan in de winkelmand.

Het is niet mogelijk om in 1 bestelling zowel Particulier als Zakelijk te bestellen. Om deze reden is het niet mogelijk deze cursus aan je winkelmand toe te voegen. Mocht je deze cursus alsnog willen bestellen maak dan een losse bestelling of leeg dan de winkelmand.

Koop een theorieboek!

Op onze website www.theorieboeken.nl vind je alle theorieboeken die wij verkopen. Wij verkopen altijd een set met een theorieboek en examenvragen en raden jou aan dit ook te bestellen. Zo kun je de theorie goed leren en gelijk examens oefenen en nakijken. Op onze vestigingen verkopen wij de sets boeken ook.