Theorie rijbewijs A

Theorie opleiding rijbewijs A

Je hebt waarschijnlijk al een tijd je autorijbewijs en veel (praktijk) ervaring, maar daar gaat het mis….. Onze praktijk leert, dat het heel verstandig is om de theorie klassikaal weer op te frissen. Er is veel veranderd de laatste jaren en de manier van vraagstelling/examineren bij het CBR heeft ook wat uitleg nodig.

De motortheorie doen we in een twee avond sessies, waarbij alle theoriestof wordt doorgenomen en via examentrainingen wordt geoefend. Jouw motorinstructeur is tevens de docent en hij geeft jou de perfecte tips, zodat je een grote kans maakt om te slagen!

Na de cursus motortheorie heb je nog een paar dagen de tijd om alles goed te leren met behulp van je cursusboek. Zo ben je perfect voorbereid voor het examen! Wij reserveren voor jou het examen, zodat je daar zelf geen omkijken naar hebt.

Het examen

Het examen bevat 50 vragen en 2 testvragen en duurt 30 minuten. Bij 44 of meer vragen goed, ben je geslaagd. De uitslag van het examen is 1,5 jaar geldig.

Meer tijd

Het reguliere theorie-examen duurt 30 minuten. Heb je moeite met lezen of concentreren, dan zijn er nog 2 verschillende soorten examens met meer tijd.

Verlengd theorie-examen
Bij een verlengd theorie-examen krijg je 15 minuten langer de tijd, dus 45 minuten in totaal. Het examen gaat verder op dezelfde manier, maar je kunt de vragen nu laten voorlezen door een computerstem. Je krijgt oortjes van het CBR. Dit examen is ideaal als je bijvoorbeeld dyslexie hebt.

Er zit een toeslag op dit examen.

Individueel theorie-examen
Bij dit examen komt er een CBR medewerker met je mee naar een aparte ruimte om daar het examen te maken. Het examen duurt dan maximaal 45 minuten. De CBR medewerker leest de vragen voor. De medewerker geeft geen toelichting op de vragen. Heb je faalangst of autisme? Dan is dit een geschikt examen voor jou.

Er zit een toeslag op dit examen.

Aanvullende informatie

  • Inclusief theorie-examen
  • Exclusief lesmateriaal
  • Toelatingseisen: minimaal 17 jaar
  • Wil je meer informatie over het A rijbewijs lezen? Kijk dan op deze pagina.
  • De prijs aan de zijkant is exclusief btw. De opleiding incl. e-learning en examen kost €149,- incl. btw.

Subsidie

We hebben op onze website uitgelegd welke subsidiemogelijkheden er mogelijk zijn. Klik op onderstaande button om naar die pagina te gaan.

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Ik ben onder de 24 jaar, welk motorrijbewijs kan ik halen?

Het ligt aan je leeftijd welk rijbewijs je kunt behalen. Er is het A1, A2, A met code 80 en het A rijbewijs. Welk rijbewijs jij kunt halen, lees je hieronder.

Als je 17 of 18 jaar bent, mag je lessen volgen voor het A1 rijbewijs. Dit is het lichtste motorrijbewijs. Je motor gaat tot 125 cc en heeft maximaal 11 kw.

Als je 19 of 20 jaar bent, mag je lessen volgen voor het A2 rijbewijs. Deze motor heeft iets meer vermogen, namelijk 35 kw.

Heb je al het A1 rijbewijs en ben je 20 jaar? Dan hoef je alleen een combi praktijkexamen (AVB en AVD) te doen en hoef je niet opnieuw theorie te halen. Je rijdt dan af voor rijbewijs A2.

Ben je 2 jaar in het bezit van je A2 rijbewijs? Dan mag je een combi-examen doen (AVB en AVD) voor het A rijbewijs en hoef je ook geen theorie-examen te doen.

Ben je 21 jaar en heb je nog geen motorrijles gehad, dan ga je voor het A rijbewijs met code 80. Je krijgt les op een zware motor en als je geslaagd bent, moet je op een lichtere motor gaan rijden. Ben je vervolgens 24 jaar geworden, dan mag je op een zware motor rijden. Dan moet je nog wel je rijbewijs opnieuw aanvragen bij de gemeente.

Ben je 24 jaar of ouder, dan ga je voor het A rijbewijs.

Ik heb moeite met leren/dyslexie/concentratieproblemen, zijn hier andere examens voor?

Naast het reguliere examen (duurt 30 min.) hebben we een verlengd examen, hiervoor krijg je een kwartier extra en je krijgt oortjes om met het examen mee te luisteren. Daarnaast hebben we ook een individueel examen, hiervoor krijg je 60 min. de tijd voor. Bij dit individuele examen zit een theorie medewerker bij je, de medewerker kan de vragen voorlezen. Dit geeft je meer rust.

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

​Het behaalde theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Wat kan ik verwachten tijdens praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)?

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt 55 minuten.
Eerst krijg je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereiding- en controlehandelingen bij de examenmotor.

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rijinstructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Wat kan ik verwachten tijdens het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)?

Voor het praktijkexamen voertuigbeheersing A voer je zeven van de twaalf mogelijke oefeningen uit. Deze oefeningen zijn ingedeeld in vier clusters. Uit elke cluster (behalve cluster 1) krijg je twee oefeningen. De verplichte oefening en een oefening naar keuze van de examinator.
Cluster 1
Lopen met de motor, achteruit inparkeren en op de standaard zetten (deze oefening is verplicht).
Cluster 2
Halve draai, langzame slalom, denkbeeldige 8, wegrijden uit een parkeervak, stapvoets rijden.
Cluster 3
Uitwijk oefening, snelle slalom, vertragings oefening.
Cluster 4
Noodstop, stopproef en precisiestop.
Elke oefening mag je bij onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen dien je vijf van de zeven oefeningen succesvol af te ronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit.

Wat voor kleding moet ik aan en waar koop ik goede kleding?

Je bent verplicht om een goedgekeurde helm te dragen; deze hebben wij voor je te leen.
Je draagt handschoenen die de hand bedekken en zoveel mogelijk ook het polsgewricht, deze hebben wij voor je te leen.
Je draagt hoge schoenen of laarzen die de enkel bedekken.
Je draagt stevige kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken.
Op elke vestiging van Van Buuren kun je motorkleding aanschaffen. We hebben een ruim assortiment met veel verschillende helmen, schoenen, jassen, broeken, handschoenen etc. En als we het niet op voorraad hebben, bestellen we het voor je!

Wat moet ik meenemen tijdens de lessen?

Rijbewijs B of een geldig theorie A certificaat. Daarnaast beschermende kleding. Meer informatie over kleding vind je verder in de veelgestelde vragen.

Er zijn verschillende motorrijbewijzen. Welke geldt voor mij?

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar of kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 21 jaar (was 24 jaar). Er komt dan een code 80 op het rijbewijs. Na 2 jaar vervalt de code 80. Denk eraan dat je wel je rijbewijs opnieuw aanvraagt na die 2 jaar. Anders moet je wachten tot je 24 jaar bent. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor (>15 kw), een A1 motor of een A2 motor. Na 2 jaar of bij het bereiken van de leeftijd van 24 jaar, mag je op een tweewielige A motor rijden.

Ben je 24 jaar en ouder en wil je het motorrijbewijs behalen? Dan mag je gelijk voor het ‘zware’ rijbewijs, rijbewijs A.

Ben je in het bezit van je A2 rijbewijs en wil je graag je A rijbewijs halen? Als je 2 jaar in het bezit bent van je A2 rijbewijs en je bent 24 jaar of ouder, dan kun je een combi-examen doen. Dit houdt in dat je AVB en AVD in 1 examen gaat doen. Je hoeft niet opnieuw je theorie te behalen. We rijden graag een les met je om te kijken of je klaar bent voor dit examen.

Ik wil graag mijn motorrijbewijs halen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het motorrijbewijs bestaat uit 3 delen; theorie, AVB (algemene voertuig beheersing) en AVD (algemeen verkeersdeelname). Je kunt meteen beginnen met lessen zodra je 18 bent, je B rijbewijs in bezit hebt of een geldig theorie A certificaat. Voordat je een AVD examen gaat doen, moet je je theorie wel behaald hebben. Tijdens je eerste les gaat de instructeur ook bekijken wat je kunt, en geeft indien mogelijk een advies welk lespakket je nodig zult hebben.

Krijg ik les van 1 instructeur?

Ja, je krijgt vanaf de eerste rijles altijd een vaste instructeur en een vast voertuig. Alleen door vakantie of ziekte kan dit incidenteel een keer wijzigen. We doen er alles aan om jouw rijlessen gewoon door te laten gaan.

Kan ik in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij willen graag met je meekijken hoe jij je rijopleiding wil betalen en in hoeveel termijnen. Wij regelen dan alles voor je op kantoor, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en jij je kunt focussen op je rijopleiding.

Ik ben plotseling verhinderd om een geplande rijles te rijden. Wat nu?

Bel of mail zo snel mogelijk de afspraak af!
Dit kan kosteloos tot 2 werkdagen voor aanvang van de geplande les. Mocht je binnen die tijd de les annuleren, dan zal de les helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring in kunt leveren, dan hoef je de les niet door te betalen.
Helaas kun je een examen niet kosteloos annuleren.

Ervaringen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die al een cursus hebben afgerond bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review A rijbewijs

Motor rijbewijs gehaald alles goed voor mekaar, fijne motoren, kleding en helmen te leen, goeie instructeurs, handige app voor lessen bijhouden en betalen. Goeie rijschool!

Bob, Zwolle

Review A rijbewijs

Heel gaaf pak gekocht, instructeur had me goed geholpen bij het uitzoeken. Lessen waren leuk.

Frank, Kampen

Review A rijbewijs

In 1 keer mijn motorrijbewijs gehaald bij Van Buuren. Instructeur is echt top. Neemt de tijd voor je, is serieus, maar komt ook met een grapje tussendoor.

Angela, Zwolle

Review A rijbewijs

Hele leuke lessen gehad bij Michael. Wat een fantastische instructeur! Ik heb hem ook op de auto gehad, dus heel leuk nu bij de motor.

Fleur, Zwolle

Review A rijbewijs

Les gehad van John en Thomas. Thomas is een jonge enthousiaste, ietwat drukke instructeur. Zijn enthousiasme is erg aanstekelijk. John weet waar hij het over heeft en is erg bekwaam.

Piet, Harderwijk

Review A rijbewijs

Heb mijn motorrijbewijs gehaald in Ermelo. Leuke instructeurs! Thomas gaf theorie (heel enthousiast!) en John gaf de praktijklessen. Heel veel geleerd.

Paula, Ermelo

Cursus kalender

Gebruik de filters om de juiste cursus te vinden. Klik op inschrijven achter de gewenste cursus en deze komt dan in de winkelmand.

Het is niet mogelijk om in 1 bestelling zowel Particulier als Zakelijk te bestellen. Om deze reden is het niet mogelijk deze cursus aan je winkelmand toe te voegen. Mocht je deze cursus alsnog willen bestellen maak dan een losse bestelling of leeg dan de winkelmand.

koop een theorieboek!

Op onze website www.theorieboeken.nl vind je alle theorieboeken die wij verkopen. Wij verkopen altijd een set met een theorieboek en examenvragen en raden jou aan dit ook te bestellen. Zo kun je de theorie goed leren en gelijk examens oefenen en nakijken.

Op onze vestigingen verkopen wij de set boeken ook.