Rijinstructeur T

Instructeur Trekker

Leuke, intensieve opleiding door ervaren docenten

Word rijinstructeur trekker

Ben je geboeid door het leven op het land en dan vooral het trekkerrijden? En wil je jouw enthousiasme overbrengen op anderen? Dan is trekker instructeur wat voor jou! Op deze pagina lees je alles over de opleiding. Enthousiast geworden? Meld je aan voor een gratis intake!

Kies je voor Van Buuren Opleidingen, dan kies je de meest praktijkgerichte opleider die er in Midden- en Noord-Nederland te vinden is. Je volgt je lessen namelijk midden in onze eigen verkeersschool! Zo maak je veel sneller de vertaalslag vanuit de theorie.

Informatieavond

Plan eerst een informatieavond in om te zien of dit iets voor jou is. Ben je al instructeur B? Plan dan een intakegesprek in.

Begin met de opleiding

Deze opleiding leidt jou binnen een paar maanden op tot instructeur T.

Volg een stage

Het laatste onderdeel van je opleiding is de stage. Je loopt 25 uur stage: 15 uur op het terrein en 10 uur op de weg.

Start als rijinstructeur

Met je WRM pas op zak, kun je gaan beginnen als trekker rijinstructeur!

Instructeursopleiding bij Van Buuren

Zo ziet jouw opleiding eruit

Een opleiding tot rijinstructeur categorie T duurt ongeveer 4 tot 8 maanden, afhankelijk van welk traject u volgt. Tijdens de opleiding op de tractor ontvangt u professionele 1-op-1 begeleiding van onze docenten wat u zal helpen de opleiding sneller af te ronden.

Het is mogelijk de opleiding te volgen bij de Van Buuren locaties Ermelo en Zwolle.
Er zijn 3 opties die gevolgd kunnen worden die op jou van toepassing kunnen zijn. Hieronder beschrijven we elke optie.

Fase 1 - 3

Optie 1

Als je geen instructiebewijs hebt van een andere categorie, dan zul je aan de volgende toelatingseisen moeten kunnen voldoen:

 • Je bent in het bezit van rijbewijs B
 • Diploma vooropleiding minimaal Mavo / VMBO
 • Of overgangsbewijs klas 3 – 4 HAVO/VWO
 • Of bij geen diploma: een geldig IBKI certificaat Geschiktheidstoets

Fase 1
In deze fase wordt je alles bijgebracht over competente verkeersdeelname. Dit wordt getoetst in een theorie- en praktijkexamen:

 • Theorie van de rijtaak (1a) computerexamen 90 min. / 60 vragen
 • Voertuigbeheersing (1b) praktijkrit (zelf rijden) 75 min.

Fase 2
De didactische voorwaarden staan in deze fase centraal. Hoe geef je een rijles, hoe breng je kennis over? Je legt twee examens af:

 • Lesvoorbereiding (2a) computerexamen 90 min. / 60 meerkeuzevragen
 • Lesuitvoering en evaluatie (2b) computerexamen 90 min. / 60 meerkeuzevragen

Fase 3
De stage bestaat uit 25 uur rijles geven waarvan 15 uur op een oefenterrein aan een CBR leerling en 10 uur op de weg aan je stagementor. Hierna volgt een afrondend examen praktijkrijles geven (tussen 50 en 80 min).

Fase 1 en 3

Optie 2

Als je al een geldig instructeursbewijs categorie B hebt, dan is onderstaande opleiding op jou van toepassing.

De opleiding bestaat uit 2 fases; je ontvangt vrijstelling voor fase 2.

Fase 1
In deze fase wordt je alles bijgebracht over competente verkeersdeelname. Dit wordt getoetst in een theorie- en praktijkexamen:

 • Theorie van de rijtaak (1a) computerexamen 90 min. / 60 vragen
 • Voertuigbeheersing (1b) praktijkrit (zelf rijden) 75 min.

Fase 3
De stage bestaat uit 25 uur rijles geven waarvan 15 uur op een oefenterrein aan een CBR leerling en 10 uur op de weg aan je stagementor. Hierna volgt een afrondend examen praktijkrijles geven (tussen 50 en 80 min).

Fase 1

Optie 3:

Als je al een geldig instructeursbewijs categorie B/C/E hebt, dan is onderstaande opleiding op jou van toepassing.

De opleiding bestaat uit 1 fase; je ontvangt vrijstelling voor fase 2 en 3.

Fase 1
In deze fase wordt je alles bijgebracht over competente verkeersdeelname. Dit wordt getoetst in een theorie- en praktijkexamen:

 • Theorie van de rijtaak (1a) computerexamen 90 min. / 60 vragen
 • Voertuigbeheersing (1b) praktijkrit (zelf rijden) 75 min.
zeer gunstige betalingsvoorwaarden

Op naar je instructiepas

Onze instructeursopleiding wordt gegeven door ervaren docenten, die zelf ook uit het instructievak komen. Onze opleidingen zijn kleinschalig, waardoor we iedereen persoonlijke aandacht kunnen geven.

Er zijn verschillende mogelijkheden qua pakketten. Zo kun je het complete pakket afnemen; de hele opleiding inclusief stage bij Van Buuren. Wil je liever ergens anders stage lopen, dan hebben we ook een pakket voor je zonder stage. Wij maken graag een op maat gemaakte offerte voor je.

Onderstaande tarieven zijn btw vrij voor particulieren en exclusief 21% btw voor bedrijven. Betalen kan in verschillende termijnen, met een maximum van maar liefst 24 termijnen.

We hebben ook alles beschreven in onze brochure. Klik hier.

Twijfel je welk pakket je moet kiezen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Plan hier alvast de gratis informatieavond!

Persoonlijke begeleiding
Docenten uit het vak
In termijnen betalen
Spoedopleiding

Startdata instructeursopleidingen trekker

De opleiding wordt in overleg gepland. Meld je aan via onderstaande knop en we nemen contact met je op.

Goudeerlijke beoordelingen

Onze geslaagden vertellen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die al een rijopleiding hebben afgerond bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review bijscholing/praktijkbegeleiding

Alberta, ik wil jou bedanken voor de nuchtere benadering met als basis ‘ga gewoon les geven’. Die wijze woorden heb ik constant in gedachten gehouden en ben toen eigenlijk het hele protocol vergeten.
Achteraf loop je dan te denken: “Waar heb ik me nu druk over gemaakt?” Nogmaals dank! En wellicht tot een volgende bijscholingscursus!!

Gert, Zwolle

Review Instructeursopleidingen

Een paar maanden geleden met twijfel naar de info avond gegaan. Ik was daarna overtuigd en super enthousiast! Nu ben ik bijna klaar met de opleiding en dit is echt een goede keus geweest.

Eva, Emmeloord

Review Instructeursopleidingen

Ik vond de opleiding best pittig, maar ik kreeg super begeleiding van Alberta. Heb heel veel zin om te gaan beginnen!

Isabel, Lelystad

Review Instructeursopleidingen

Instructie voor de vrachtwagen gehaald. Snelle opleiding, prima docenten.

Henk, Kampen

Review Instructeursopleidingen

Ik heb met heel veel plezier de opleiding tot rijinstructeur gevolgd. Top docent, Alberta!

Petra, Zwolle

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe de instructeursopleiding eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Wat kost de opleiding tot rijinstructeur?

Als je de opleiding tot B instructeur wil doen, kost de opleiding €4.990,- inclusief lesmateriaal, lunch en alle eerste examens. Wil je ook bij ons je stage volgen, dan komt er €950,- bij en kom je op het totaal van €5.940,-. Betaal je in 1 keer? Dan krijg je een korting van maar liefst €215,-.

Zijn er toelatingseisen tot de opleiding tot rijinstructeur?

Er zit geen minimumleeftijd verbonden om rijinstructeur te worden. Wel moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B en zelfstandig kunnen rijden, wat automatisch betekent dat je minimaal 18 jaar oud bent. Beginnend bestuurders kunnen gewoon de opleiding tot rijinstructeur volgen. Daarnaast moet je een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) kunnen overleggen en moet je een diploma hebben van VMBO-tl of gelijkwaardig niveau. Indien je geen diploma hebt, kun je bij het IBKI een geschiktheidstoets doen.

Waar kan ik de opleiding tot rijinstructeur volgen?

Wij geven onze dagopleiding, zaterdagopleiding en spoedopleiding op al onze vestigingen: Ermelo, Zwolle en Lelystad. Dit betreft de theorielessen. De praktijklessen worden vanaf Zwolle gegeven, in verband met het examengebied. De stage-uren kun je volgen in het rijlesgebied van onze verschillende stagementoren. We zoeken altijd een stagementor voor je uit die het dichtst bij jouw woonplaats rijdt.

Hoe vaak heb je les tijdens de opleiding tot rijinstructeur?

Bij onze reguliere dagopleiding heb je meestal 2 keer per week een middag klassikaal les, en dat voor een aantal maanden achter elkaar. Het praktijkgedeelte (1B) van de opleiding, bestaat uit 12 uur rijles, waarin jij zelf gaat rijden. Deze 12 uur kun jij samen in overleg met 1 van onze docenten inplannen. Ook de 40 stage uren kun je in overleg zelf indelen met je stagementor. 40 uur in 1 week is erg veel en niet aan te raden, dus dit wordt meestal over zo’n 4 – 8 weken verdeeld.

Zo zie je maar dat je veel zelf kunt indelen. Alleen de klassikale theorie staat ingepland (fase 1a, 2a en 2b) en de rest is allemaal in overleg.

Ik wil graag vrachtwageninstructeur worden, hoe gaat dat?

Werk jij als vrachtwagenchauffeur en lijkt het jou super leuk om jouw passie en kennis over te brengen? Dan is het vak vrachtauto instructeur echt wat voor jou! En ook al ben je nu geen chauffeur, maar wil jij alsnog graag jouw kennis overbrengen? Dan kun je starten met de opleiding! Je hebt wel een C rijbewijs nodig bij de start van de opleiding.

Ben je nog geen instructeur? Dan volg je eerst de opleiding tot auto instructeur. Dit duurt 6 tot 8 maanden. Daarna volg je de aanvullende opleiding voor vrachtauto instructeur. Deze duurt tussen de 2 en 4 maanden. Dus binnen 8 en 12 maanden kun jij aan de slag als vrachtauto instructeur. Indien je al instructeur bent, ben je dus binnen de 2 en 4 maanden al klaar!

Hoe lang duurt de opleiding tot motorinstructeur?

Als je motorinstructeur wil worden, begin je met je instructiebewijs voor de auto. Heb je deze binnen, dan kun je door voor de motor! Dit is een kortere variant, met specifieke examens voor de motorinstructie. De opleiding duurt tussen de 2 en 4 maanden. Lees hier meer over de opleiding tot motorinstructeur.

Wat verdient een rijinstructeur?

Een rijinstructeur B in loondienst verdient tussen de €2.300 en €2.800,- bruto per maand bij een werkweek van 40 uur. Je kunt ook ( bij ons) als zelfstandige ZZP er aan de slag. Je hebt veel doorgroeimogelijkheden als instructeur, waardoor je ook meer kunt gaan verdienen. Zoals theoriedocent, BE instructeur, motorinstructeur, vrachtauto instructeur etc.

Is de opleiding tot rijinstructeur moeilijk?

De opleiding tot rijinstructeur is een MBO opleiding. Het is een korte opleiding, (6-8 maanden), maar er wordt wel veel stof behandeld. Veel van onze cursisten doen de opleiding naast hun huidige werk en dat is te doen, maar is toch wel een uitdaging. Je leert alle verkeersregels, verkeerstekens, maar ook didactiek; hoe breng ik de stof over op mijn leerling?

Hoe lang duurt de opleiding tot rijinstructeur?

De dagopleiding tot B instructeur duurt tussen de 6 en 8 maanden, afhankelijk of je overal in 1 keer voor slaagt. Wij verzorgen ook een zaterdagopleiding, dan duurt de opleiding een paar weken langer. We hebben ook een spoedopleiding, dan ben je binnen een half jaar instructeur.

Er zijn een aantal theorieonderdelen (fase 1a, 2a, 2b) die je moet afronden en ook een aantal praktijktoetsen (fase 1b, stage en de examenrit (fase 3). Als je fase 1a, 1b, 2a en 2b met een voldoende hebt afgerond, kun je met de stage beginnen. Voor de auto is dit 40 uur. Na de stage moet je nog 1 praktijkexamen afleggen. Een rit met een leerling, om te laten zien dat je alle kennis en vaardigheden van een instructeur bezit.

Kan ik in termijnen betalen?

Je kunt bij ons in termijnen betalen. De betaalopties zijn: in een keer, 11 termijnen of 24 termijnen. Bij betaling in 1 keer zit een korting bij inbegrepen.

Ik twijfel over de opleiding volgen, kan ik een intake gesprek plannen?

Het is goed om van te voren zeker te zijn of het echt iets is wat bij je past. Daarom organiseren wij informatieavonden. Dit wordt gegeven door een ervaren instructeur en docent van de opleiding. Zij vertelt alles over de opleiding, over het vak en beantwoord al jouw vragen. Deze avond is gratis. Zeker doen dus! Hier kun je de data en plaatsen vinden van de informatieavonden.

Meld je aan voor de opleiding

  privacybeleid*

  Vul onderstaand formulier in

  Laat je gegevens achter


  Opleiding Categorie:
  Opmerking:

  Trekker instructeur

  Jouw gegevens

  Bedrijfsgegevens

  Jouw inschrijving