Rijinstructeur B

Instructeur Auto

Leuke, intensieve opleiding door ervaren docenten

Word rijinstructeur personenauto

Je hebt wat met mensen, met vrijheid, met kennis overdragen. En je beschikt over prima contactuele eigenschappen. Dan ben je geknipt voor het boeiende en afwisselende vak van rijinstructeur!

Informatieavond

Plan eerst een informatieavond in om te zien of dit iets voor jou is.

Kies je opleiding

Ga je voor een reguliere opleiding; doordeweeks of op zaterdagen? Dit duurt ongeveer 6 maanden excl. stage. Of kies je voor de spoedopleiding? Deze duurt ongeveer 4 maanden excl. stage..

Start met de opleiding

Je kan beginnen! Op deze pagina lees je hoe de opleiding precies in elkaar zit.

Start als rijinstructeur

Met je WRM pas op zak, kun je gaan beginnen als rijinstructeur!

Instructeursopleiding bij Van Buuren

Zo ziet jouw opleiding eruit

Super dat je geïnteresseerd bent in de opleiding tot rijinstructeur auto. Hieronder vertellen we je precies hoe de opleiding in elkaar zit en wat je dus kunt verwachten. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met een MBO opleiding.

De opleiding bestaat uit 3 fasen. Fase 3 mag je pas doen als je fase 1 en 2 met voldoende resultaat hebt afgerond. Het maakt niet uit in welke volgorde je fase 1 en 2 haalt.

Toelatingseisen opleiding

 • Je bent minimaal 18 jaar en in het bezit van rijbewijs B
 • Diploma vooropleiding minimaal VMBO theoretische/gemengde leerweg of gelijkwaardig niveau. Minimaal MBO 3 niveau.
 • Of bij geen diploma: een geldig IBKI certificaat Geschiktheidstoets
 • Geldige VOG-verklaring voor het aanvragen van een stagepas

Fase 1 Theorie van de rijtaak

Fase 1A

 • Wet- en regelgeving
 • Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV)
 • Verkeersveiligheid
 • Andere weggebruikers
 • Mobiliteit, doorstroming, milieu
 • Verkeerstaak
 • Het Nieuwe Rijden
 • Rijprocedure

Fase 1B Praktijk

 • Voertuig- en verkeersbeheersing
 • Controle over het voertuig
 • Rijproef
 • Bijzondere verrichtingen

Examens
Fase 1A: Theorie van de rijtaak: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Hiervan moet je 70% (42 vragen) goed hebben.
Fase 1B: Praktijkrit eigen rijvaardigheid: je rijdt in een personenauto zelfstandig een route (60 minuten rijden). Het resultaat van de theorietoets en de praktijkrit is 12 maanden geldig.

Fase 2 Didactiek (onderwijsdeskundigheid)

Fase 2A theorie

 • Lesvoorbereiding
 • Didactische voorwaarden

Fase 2B theorie

 • Lesuitvoering en beoordeling
 • Coaching

Examens
Fase 2A: Theorietoets Lesvoorbereiding: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Hiervan moet je 70% (42 vragen) goed hebben.
Fase 2B: Theorietoets Lesuitvoering en beoordeling: een computerexamen van 60 meerkeuzevragen. Het resultaat van de theorietoetsen is 12 maanden geldig.

Fase 3

Bij een voldoende voor de volledige fase 1 en 2 krijg je een WRM-STAGEPAS met een geldigheid van 12 maanden. Met de stagepas loop je 40 uur stage bij een rijschool en rijdt je één keer mee bij een CBR-examen (tussentijdse toets of praktijkexamen). Je wordt begeleid door een ervaren stagementor. Na een afgeronde stage volgt de Stagebeoordeling: Het geven van een rijles. Na het voldoende afsluiten van dit examen, ben je geslaagd en ontvang je binnen een week je WRM pas en kun je als rijinstructeur aan de slag.

Stagegarantie
Het vinden van een stageplaats blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn. Daarom bieden wij stagegarantie met extra theorieondersteuning en 4 extra oefenlessen ter voorbereiding op het examen. Informeer naar de mogelijkheden.

zeer gunstige betalingsvoorwaarden

Op naar je instructiepas

Onze instructeursopleiding wordt gegeven door ervaren docenten, die zelf ook uit het instructievak komen. Onze opleidingen zijn kleinschalig, waardoor we iedereen persoonlijke aandacht kunnen geven.

Er zijn verschillende mogelijkheden qua pakketten. Zo kun je het complete pakket afnemen; de hele opleiding inclusief stage bij Van Buuren. Wil je liever ergens anders stage lopen, dan hebben we ook een pakket voor je zonder stage. Wij maken graag een op maat gemaakte offerte voor je.

Onderstaande tarieven zijn btw vrij voor particulieren en exclusief 21% btw voor bedrijven. Betalen kan in verschillende termijnen, met een maximum van maar liefst 24 termijnen.

We hebben ook alles beschreven in onze brochure. Klik hier.

Twijfel je welk pakket je moet kiezen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Plan hier alvast de gratis informatieavond!

Persoonlijke begeleiding
Docenten uit het vak
In termijnen betalen
Elke maand starten

Startdata instructeursopleidingen

 • 06-05-2024 Ermelo
 • 27-05-2024 Zwolle
 • 28-05-2024 Zwolle SPOEDopleiding
 • 02-09-2024 Zwolle
 • 02-09-2024 Ermelo
 • 02-09-2024 Zwolle SPOEDopleiding
 • 21-10-2024 Zwolle
 • 04-11-2024 Ermelo
Goudeerlijke beoordelingen

Onze geslaagden vertellen

Hieronder lees je ervaringen van de mensen die al een rijopleiding hebben afgerond bij ons. Wij verwijderen geen reviews, alles is zichtbaar! We houden van transparantie.

Review bijscholing/praktijkbegeleiding

Alberta, ik wil jou bedanken voor de nuchtere benadering met als basis ‘ga gewoon les geven’. Die wijze woorden heb ik constant in gedachten gehouden en ben toen eigenlijk het hele protocol vergeten.
Achteraf loop je dan te denken: “Waar heb ik me nu druk over gemaakt?” Nogmaals dank! En wellicht tot een volgende bijscholingscursus!!

Gert, Zwolle

Review Instructeursopleidingen

Een paar maanden geleden met twijfel naar de info avond gegaan. Ik was daarna overtuigd en super enthousiast! Nu ben ik bijna klaar met de opleiding en dit is echt een goede keus geweest.

Eva, Emmeloord

Review Instructeursopleidingen

Ik vond de opleiding best pittig, maar ik kreeg super begeleiding van Alberta. Heb heel veel zin om te gaan beginnen!

Isabel, Lelystad

Review Instructeursopleidingen

Instructie voor de vrachtwagen gehaald. Snelle opleiding, prima docenten.

Henk, Kampen

Review Instructeursopleidingen

Ik heb met heel veel plezier de opleiding tot rijinstructeur gevolgd. Top docent, Alberta!

Petra, Zwolle

Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe de instructeursopleiding eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Geen BTW en inschrijfgeld

Van Buuren voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs, waardoor van Buuren vrijgesteld is van BTW bij deze opleidingen. Ben je particulier dan scheelt dit dus 21% Zo bespaar je dus 21% op de totale kosten! Ook rekenen wij geen inschrijfgeld voor de opleiding.

Wat kost de opleiding tot rijinstructeur?

Als je de opleiding tot B instructeur wil doen, kost de opleiding €4.990,- inclusief lesmateriaal, lunch en alle eerste examens. Wil je ook bij ons je stage volgen, dan komt er €950,- bij en kom je op het totaal van €5.940,-. Betaal je in 1 keer? Dan krijg je een korting van maar liefst €215,-.

Zijn er toelatingseisen tot de opleiding tot rijinstructeur?

Er zit geen minimumleeftijd verbonden om rijinstructeur te worden. Wel moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B en zelfstandig kunnen rijden, wat automatisch betekent dat je minimaal 18 jaar oud bent. Beginnend bestuurders kunnen gewoon de opleiding tot rijinstructeur volgen. Daarnaast moet je een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) kunnen overleggen en moet je een diploma hebben van VMBO-tl of gelijkwaardig niveau. Indien je geen diploma hebt, kun je bij het IBKI een geschiktheidstoets doen.

Waar kan ik de opleiding tot rijinstructeur volgen?

Wij geven onze dagopleiding, zaterdagopleiding en spoedopleiding op al onze vestigingen: Ermelo, Zwolle en Lelystad. Dit betreft de theorielessen. De praktijklessen worden vanaf Zwolle gegeven, in verband met het examengebied. De stage-uren kun je volgen in het rijlesgebied van onze verschillende stagementoren. We zoeken altijd een stagementor voor je uit die het dichtst bij jouw woonplaats rijdt.

Hoe vaak heb je les tijdens de opleiding tot rijinstructeur?

Bij onze reguliere dagopleiding heb je meestal 2 keer per week een middag klassikaal les, en dat voor een aantal maanden achter elkaar. Het praktijkgedeelte (1B) van de opleiding, bestaat uit 12 uur rijles, waarin jij zelf gaat rijden. Deze 12 uur kun jij samen in overleg met 1 van onze docenten inplannen. Ook de 40 stage uren kun je in overleg zelf indelen met je stagementor. 40 uur in 1 week is erg veel en niet aan te raden, dus dit wordt meestal over zo’n 4 – 8 weken verdeeld.

Zo zie je maar dat je veel zelf kunt indelen. Alleen de klassikale theorie staat ingepland (fase 1a, 2a en 2b) en de rest is allemaal in overleg.

Ik wil graag vrachtwageninstructeur worden, hoe gaat dat?

Werk jij als vrachtwagenchauffeur en lijkt het jou super leuk om jouw passie en kennis over te brengen? Dan is het vak vrachtauto instructeur echt wat voor jou! En ook al ben je nu geen chauffeur, maar wil jij alsnog graag jouw kennis overbrengen? Dan kun je starten met de opleiding! Je hebt wel een C rijbewijs nodig bij de start van de opleiding.

Ben je nog geen instructeur? Dan volg je eerst de opleiding tot auto instructeur. Dit duurt 6 tot 8 maanden. Daarna volg je de aanvullende opleiding voor vrachtauto instructeur. Deze duurt tussen de 2 en 4 maanden. Dus binnen 8 en 12 maanden kun jij aan de slag als vrachtauto instructeur. Indien je al instructeur bent, ben je dus binnen de 2 en 4 maanden al klaar!

Hoe lang duurt de opleiding tot motorinstructeur?

Als je motorinstructeur wil worden, begin je met je instructiebewijs voor de auto. Heb je deze binnen, dan kun je door voor de motor! Dit is een kortere variant, met specifieke examens voor de motorinstructie. De opleiding duurt tussen de 2 en 4 maanden. Lees hier meer over de opleiding tot motorinstructeur.

Wat verdient een rijinstructeur?

Een rijinstructeur B in loondienst verdient tussen de €2.300 en €2.800,- bruto per maand bij een werkweek van 40 uur. Je kunt ook ( bij ons) als zelfstandige ZZP er aan de slag. Je hebt veel doorgroeimogelijkheden als instructeur, waardoor je ook meer kunt gaan verdienen. Zoals theoriedocent, BE instructeur, motorinstructeur, vrachtauto instructeur etc.

Is de opleiding tot rijinstructeur moeilijk?

De opleiding tot rijinstructeur is een MBO opleiding. Het is een korte opleiding, (6-8 maanden), maar er wordt wel veel stof behandeld. Veel van onze cursisten doen de opleiding naast hun huidige werk en dat is te doen, maar is toch wel een uitdaging. Je leert alle verkeersregels, verkeerstekens, maar ook didactiek; hoe breng ik de stof over op mijn leerling?

Hoe lang duurt de opleiding tot rijinstructeur?

De dagopleiding tot B instructeur duurt tussen de 6 en 8 maanden, afhankelijk of je overal in 1 keer voor slaagt. Wij verzorgen ook een zaterdagopleiding, dan duurt de opleiding een paar weken langer. We hebben ook een spoedopleiding, dan ben je binnen een half jaar instructeur.

Er zijn een aantal theorieonderdelen (fase 1a, 2a, 2b) die je moet afronden en ook een aantal praktijktoetsen (fase 1b, stage en de examenrit (fase 3). Als je fase 1a, 1b, 2a en 2b met een voldoende hebt afgerond, kun je met de stage beginnen. Voor de auto is dit 40 uur. Na de stage moet je nog 1 praktijkexamen afleggen. Een rit met een leerling, om te laten zien dat je alle kennis en vaardigheden van een instructeur bezit.

Kan ik in termijnen betalen?

Je kunt bij ons in termijnen betalen. De betaalopties zijn: in een keer, 11 termijnen of 24 termijnen. Bij betaling in 1 keer zit een korting bij inbegrepen.

Ik twijfel over de opleiding volgen, kan ik een intake gesprek plannen?

Het is goed om van te voren zeker te zijn of het echt iets is wat bij je past. Daarom organiseren wij informatieavonden. Dit wordt gegeven door een ervaren instructeur en docent van de opleiding. Zij vertelt alles over de opleiding, over het vak en beantwoord al jouw vragen. Deze avond is gratis. Zeker doen dus! Hier kun je de data en plaatsen vinden van de informatieavonden.

Meld je aan voor de opleiding

  privacybeleid*

  Vraag gratis en vrijblijvend een brochure aan

   privacybeleid*

   Vul onderstaand formulier in

   Laat je gegevens achter


   Opleiding Categorie:
   Opmerking:

   Auto instructeur

   Jouw gegevens

   Bedrijfsgegevens

   Jouw inschrijving